Nema novca za novi brod na liniji Bar-Bari-Bar

Dodajte komentar

Menadžment i bord direktora državnog preduzeća “Barska plovidba” ni nakon mjesec i po od ukidanja jedine pomorske linije između Crne Gore i Evrope, Bar-Bari-Bar, jer je feribot “Sveti Stefan 2” ostao bez klase, još nemaju rješenje za drugi brod kojim bi sačuvali tu liniju koja je ukinuta nakon 52 godine.

Ono što se najčešće ovih dana čuje je da je sve izvjesnije da će se obistiniti predviđanja da će tokom ljetnjih mjeseci liniju preuzeti neka strana kompanija. Takav potez bio bi najgori za oko 80 pomoraca, koji treba da ostanu bez posla, i koji su, zahvaljajući menadžmentu dovedeni na ivicu egzistencije, a
i izvoz i uvoz robe morao bi krenuti nekim drugim putem.

Kako “Dan” saznaje, član odbora direktora prof. Milan Lakićević podnio je ostavku na članstvo u bordu. Zbog ostavka Lakićevića koji je u odboru “Barske plovidbe” predstavljao državni kapital, trebalo bi uskoro da bude održana Skupština akcionara. Pomorcima će Lakićević ostati u sjećanju po skeptičnosti u elaboratu o procjeni broda “Sveti Stefan 2”. Naime, on je u elaboratu, koji je po nekim akcionarima sporan, feribot procijenio na 1,95 miliona eura, iako je vrijednost broda, po tržišnim cijenama, duplo niža.

Nedavno je izršni direktor “Barske plovidbe” Milo Paunović kazao da kompanija, uz manju kreditnu podršku banaka može zaokružiti finansijsku konstrukciju za kupovinu polovnog feribota. Međutim, za poslednji projekat izgradnje novog putničkog broda bile bi neophodne garancije države. Za to menadžment kompanije nema podršku Vlade.

Savjetnik ministra pomorstva i saobraćaja Vladan Radonjić kaže da “Barska plovidba” ima odbor direktora i menadžment koji treba da rade svoj posao. Vlada je zauzela stav da nema garancija, jer su već ranije dali garancije za kupovinu dva teretna broda.

Komisija “Barske plovidbe podnijela je izvještaj za dva polovna broda koje su procjenjivali u Koreji i Njemačkoj. Predsjednik odbora direkgora Vojo Bojović krajem decembra je kazao da će saopštenjem obavijestiti javnost oko eventualne kupovine polovnih feribota. Prošlo je već 20 dana, a od saopštenja ništa.

Mnogo je pitanja na koje se traže odgovori, pa je nejasno zbog čega menadžment i bord ne zakažu konfernciju za štampu. U međuvremenu mnogo se toga izdešavalo u ovoj kompaniji, prije svega u dijelu kadrovskih rješenja, a bilo je i novih zapošljavanja, iako u preduzeću ima višak radnika. Naime, u preduzeću koje ima dva teretna broda, u firmi je do skoro bilo uposleno 57 ljudi. U poslednjih mjesec dana u “Barskoj plovidbi” radni odnos je zasnovalo između četiri i pet lica.

Klasu izgubili 3. decembra

Brod “Sveti Stefan 2” imao je klasu do decembra 2018. godine uz obavezu produženja na godišnjem nivou. Zbog toga što nijesu ispoštovane preporuke sertifikaciono društvo, “Biro Veritas” skratilo je ovom feribotu klasu za dvije godine, i zadnje putovanje na liniji Bar-Bari-Bar “Sveti Stefan 2” je imao 3. decembra.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *