Građani se žale da ih banke “deru”

Dodajte komentar

Pomoć bankarskog ombudsmana u prošloj godini potražilo je 487 klijenata i žiranata, što je 16 odsto manje. Glavni razlog pada broja prigovora je donošenje Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, kazao je Pobjedi bankarski ombudsman dr Halil Kalač.

On kaže da banke i MFI sada ažurnije i cjelovitije rješavaju prigovore klijenata i jemaca kroz vođenje internog postupka.

U rješavanju prigovora kroz interni postupak povećava se ažurnost i profesionalnost banaka i MFI. U saradnji sa ombudsmanom u 2016, banke i MFI pokazale su odgovorniji i profesionalniji odnos”, ocijenio je on.

Od ukupnog broja klijenata i žiranata koji su se obratili ombudsmanu, u 40 odsto slučajeva banka nije povrijedila njihovo pravo, već oni imaju ekonomske poteškoće zbog sklopljenih aranžmana sa bankama ili mikrokreditnih institucija.

Oko 50 odsto klijenata i žiranata upućeno je na interni postupak kod banke ili MFI. Jedan broj je upućen na organe pravosuđa i policiju jer se sumnja na krivične radnje”, objasnio je Kalač.

Bankarski ombudsman je procesuirao 41 prigovor.

Dva su prigovora pravnih lica, 39 građana (8 žiranti, 33 klijenti). U 2016.godini okončano je 38 postupaka. Od procesuiranih postupaka 36 se odnose na banke, a pet na MFI”, objašnjava on.

Najviše prigovora u prošloj godini odnosilo se na HAAB, zbog plasmana kredita indeksiranih u CHF u periodu kreditne ekspanzije i teškoća koje imaju u periodu otplate korisnici ovih kredita zbog valutnog rizika i naraslih valutnih razlika.

Građani koji su se obraćali ombudsmanu žalili su se ne samo na HAAB nego i na nepostupanje HETA po Zakonu o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Građani se takođe žale da banke ne žele da razumiju njihov ekonomski položaj, u koji ih je dovela ekonomska kriza. Mnogi se žale da im banke i MFI blokiraju više od polovine zarada ili penzija, kao i drugih primanja, zbog naplate potraživanja. Visoko na listi žalbi je i odbijanje banaka i MFI da reprogramiraju kredite u cilju olakšanja izmirenja obaveza prema njima”, objašnjava Kalač.

Klijenti imaju primjedbe i na visoki iznos obračunatih troškova i kamatnih stopa na kredite iz perioda ekspanzije, koji su u otplati.

Ne jenjavaju ni žalbe na visoke troškove u korišćenju tekućih računa i kreditnih kartica i neoslobađanje kolaterala, srazmjerno vraćenom kreditu”, pojašnjava ombudsman.

U tri slučaja smo imali žalbe na krivotvoreno žiranstvo. Žale se i na pasivnost banaka i MFI u naplati kredita od klijenta i dovođenje žiranata u loš ekonomski položaj zbog blokade zarada i penzija. Neinformisanost žiranata o stanju duga klijenta i njegovom kreditnom bonitetu u pe riodu otplate kredita. Na spisku žalbi je i nedostupnost informacija i dokumentacije o kreditu, o visini duga po kreditu i nedavanje podataka o drugim žirantima po kreditu”, ističe Kalač.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *