Montenegro Airlines klizi u stečaj

Dodajte komentar

Vlada MontenegroAirlinesu više ne može da daje državnu pomoć, a stanje u kompaniji je takvo da joj prijeti stečaj, kazao je Vijestima poslanik SDP-a i bivši ministar finansija Raško Konjević.

Stanje u nacionalnoj kompaniji, nažalost, je samo jedna slika u ukupnom kolažu stanja crnogorske ekonomije. Samo poreski dug od preko 12 miliona za doprinose pokazuje da je stanje kompanije zrelo za uvođenje stečaja jer je gubitak u poslovanju takav da će teško moći da se izvuče iz sadašnje krize“, kazao je Konjević.

On je naveo da su najveći problem dugovi prema zaposlenima, koji će ce osim eventualnog gubitka posla biti oštećeni za neplaćene doprinose iz više godina, kao i krediti Montenegro erlajnsa za koje je garancije dala Vlada. Iznos duga po osnovu tih kredita je 6,8 miliona eura.

Naravno zbog ovakve situacije građani će biti primorani i da plate višemilionske garancije koje su izdate za uzete kredite kod poslovnih banaka. Ponovo će se neodgovornost socijalizovati na sve građane koji će nakon Kombinata aluminijuma i Željezare sada plaćati i ovakvo poslovanje nacionalne aviokompanije“, naveo je Konjević.

Prema njegovim riječima, državna pomoć koja je prije nekoliko godina data ovoj kompaniji nije adekvatno iskorišćena, a po pravilima Evropske unije i prema crnogorskom zakonodavstvu više im se pomoć ne može dodijeliti.

Time se situacija dodatno komplikuje a Montenegro Airlines je samo prvi u nizu problema u državnim kompanijama koje su dovedene u ovakvu situaciju. Zapanjujuće je ćutanje resornog ministra saobraćaja koji danima neprogovara o alarmantnoj situaciji u kompaniji“, naveo je Konjević.

Sadašnje stanje, kako je kazao, potvrđuje da će se tolerisanjem ogromnog poreskog duga najviše oštetiti zaposleni i da je pitanje ko će nadoknaditi neuplaćene doprinose za povezivanje radnog staža.

Ako ovakvo stanje u kompaniji nije mjera da neko konačno snosi odgovornost zbog lošeg vođenja onda ne znam šta treba da se desi da bi se konačno stvari pokrenule sa mrtve tačke. Da li nakon slučaja ‘Limenke’ i višemilionske štete, i sada stečaja koji prijeti nacionalnoj kompaniji, Vlada nema snage da utvrdi odgovornost resora koji je doveo firmu u ovakvu situaciju. Godinama smo slušali hvalu kako je stanje bolje. Izgleda da je sada perfektno firma klizi u stečaj, radnici na ulici bez plata i doprinosa, a resorni ministri i bivši i sadašnji se prave nevješti“, naveo je Konjević.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *