Lista zemalja najboljih za poslovanje: Crna Gora na 50. mjestu

Dodajte komentar

Na listi zemalja najboljih za poslovanje u 2017. godini magazina Forbs, Crna Gora se našla na 50. mjestu. Istraživanjem je ukupno obuhvaćeno 139 država, koje su rangirane na osnovu 11 kriterijuma, među kojima su pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (lična, finansijska, tržišna, zaštita i bezbjednost investitora).

Prednosti

U odnosu na listu Forbsa, objavljenu početkom prošle godine, Crna Gora je pala za jedno mjesto. I pored toga, naša država je popravila određene kriterijume prema kojima je obavljano rangiranje. Monetarna sloboda i zaštita investitora najveće su prednosti Crne Gore, smatra Forbs, dok se više pažnje mora posvetiti imovinskim pravima i inovacijama.

Prema ocjeni Forbsa, u 2017. godini, najbolja država za biznis je Švedska. Zatim slijedi Novi Zeland, Hong Kong, Irska, te Velika Britanija. U prvih deset država najboljih za poslovanje našle su se i Danska, Holandija, Finska, Norveška i Kanada. Među prvih 25 na rang listi najviše je evropskih zemalja i to čak 18.

Na začelju liste je Čad, a u posljednih deset država pomenute liste, nalaze se i Haiti, Jemen, Venecuela, Laos, Demokratska Republika Kongo, te Zimbabve, Alžir i Etiopija.

Region

Kada je u pitanju region, ispred Crne Gore su Slovenija, Makedonija i Hrvatska. Slovenci su se našli na 20, Makedonci na 35, a Hrvatska na 46. mjestu.

Iza Crne Gore su Albanija koju je Forbs pozicionirao na 61. mjesto, zatim Srbija koja je zauzela 69. mjesto.

Od država regiona najlošije je rangirana Bosna i Hercegovina koja se našla na 82. mjestu.

SAD zauzele 23. mjesto, Kina 102.

Od najjačih svjetskih ekonomija najbolje su rangirane Sjedinjene Američke Države koje su zauzele 23. mjesto. Rusija se našla na 79. mjestu nove Forbsove liste država najboljih za poslovanje u 2017. godini, a Kina na 102. mjestu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *