Kako da ne izgubite motivaciju za posao

Dodajte komentar

Pokušavate da se popnete na vrh korporativnih merdevina? Budite oprezni jer možete da naiđete na opasna ometanja. Unaprjeđenja ne podižu uvjek vašu satisfakciju na poslu i ne znače uspjeh. Dodatne odgovornosti mogu učiniti da vaš posao opet izgubi značaj jer ste stalno prezauzeti.

Ukoliko nemate pasiju u onome što radite nema potrebe da se penjete. U svemu što radite morate pronaći svrhu, a evo kako da u tome uspijete:

Zabilježite kako se osjećate pred izazovima

Iako volite svoj posao neki njegovi segmenti su teški i neprijatni. Kako se osjećate po pitanju njih? Da li su to neophodnosti? Ukoliko svoj posao povežete sa većim ciljevima izbećićete odugovlačenje i lijenost. Ukoliko nađe svoju strast u poslu rijetko će vam šta teško padati. Važno je da vas cilj vuče da preskačete prepreke.

Da biste odredili kako se osjećate po pitanju svakodnevnih obaveta koristite jednostavnu matricu 2 x 2: visok ili nizak nivo energije, dobro ili loše raspoloženje. Zona visok/dobro napram zone nizak/loše. Gdje želite da budete što češće? Ukoliko ste veoma energični i pozitivni osjećate strast, suprotno je obično stres. Svjesno procijenite obrasce koji se javljaju i vidite kako da ih prilagodite i promijenite.

Aktivno stvarajte mogućnosti za refleksiju

Na kraju svakog dana i projekta nađite vrijeme da ocijenite kako se osjećate. Nećete biti vedri i pozitivni svakoga dana, piše Success. Ali ukoliko to niste bili veoma dugo možda je vrijeme da promijenite posao. ovakva refleksija čini da znate šta je ono što zaista želite, da se usmjerite na pravi način i da se preispitate. Zaslužujete najbolje u svom životu, nađite za sebe pravu budućnost. Probajte različite poslove i druge kolektive, i razmišljajte koliko ste srećni. Pokušajte samostalan biznis. To će vam biti dobar pokazatelj kako kada živite za ideju pristajete da radite i za manje novca, naročito u početku.

Iskoristite svoj unutrašnji krug za proveru realnosti

Pitajte prijatelje, porodicu ili partnera kako bi opisali kako se vi osjećate kada je o poslu riječ. O kojim temama primjećujete da aktivno razgovaraju? Kada razgovor najžustriji? Iako mislimo da je sve u redu ljudi koje volimo i koji nas vole ponekad bolje vide šta je dobro za nas. Ako ništa drugo nakon mnogih godina u stanju su da vide i prepoznaju vaša osjećanja, a naročito pasiju povodom nečega.

Recimo da želite da se osjećate uzbuđeno po pitanju nedavnog unaprjeđanja, ali umjesto toga ste oprezni i zabrinuti. Vaš dobar prijatelj može vidjeti na vrijeme u čemu je problem i gdje mu je uzrok. Iako ne možete promijeniti svijet i svoj život, integracijom svoje strasti i korišćenjem strategije možete napravite dobre korake u pravom smjeru.

Nemojte biti osoba koja sjedi za kancelarijskim stolom želeći da su stvari drugačije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *