Do 2020. godine tržište pametnih telefona imaće 6 milijardi aparata i vreijdjeće 335 milijardi dolara

Dodajte komentar

Istraživanju IHS Markita su iznijela očekivanja da će globalna baza pametnih telefona porasti za 50 odsto, u naredne četiri godine.

Pametni telefoni i tableti već čine više od 60 posto povezanih pametnih uređaja, u odnosu na 17 posto koliko ih je bilo u 2008. Naime, u 2016. godini bilo je 4 milijarde povezanih pametnih uređaja, a očekuje se da će taj broj dostići 6 milijardi u 2020. godini.

Mobilni uređaji su najpopularniji alat za zabavu, obavljenje različitih zadataka u poslovnom životu korisnika, kao i za komunikaciju. Više je nego jasno da je pametni telefon uveliko zamijenio PC.”

Pored napretka na polju hardvera, predviđa se da će globalna potrošačka potrošnja na aplikacije do 2020. godine dostići iznos od 74 milijarde dolara, u odnosu na 54 milijarde, koliko je iznosila u 2016. Pored toga, IHS Markit predviđa da će tržišta Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike biti tržišta sa najvećim porastom potrošnje na mobilne aplikacije.

Stručnjaci predviđaju da će u narednih par godina usluge plaćanja i slanja poruka biti sve popularnije i da će se broj korsnika ovih usluga povećavati. Broj telefona kojima će se obavljati platne usluge porašće sa 2,7 milijardi u 2016. na više od 5 milijardi do 2020. godine, navodi se u izvještaju.

U međuvremenu, broj korisnika aplikacije za poruke kao što su WhatsApp će porasti sa 5 milijardi na 7,5 milijardi u 2020. godini.

A prošla godina je bila rekordna prema vrijednosti preuzetih aplikacija na mobilnim platformama, a tome svjedoči i iznos od 90 milijardi dolara, kolika je ukupna vrijednost preuzetih aplikacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *