Davos: Menadžeri optimistični za 2017. godinu

Dodajte komentar

Vodeći biznis lideri očekuju veći rast poslovnih aktivnosti nego u prošloj godini, a dobre izglede donekle remete politički događaji, poput izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa i posljedice predloženog referenduma o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Ovo su rezultati godišnjeg istraživanja konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) koje ona predstavlja svake godine na otvaranju Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu – ove godine 20. put.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.400 poslovnih lidera pokazuje da 29 posto očekuje ubrzani globalni ekonomski rast. To je povećanje od dva odsto u odnosu na prethodnu godinu. Menadžeri su još pozitivniji kada je u pitanju vlastiti biznis: od 35 do 38 posto očekuje rast u 2017. godini.

Na predstavljanju istraživanja u Davosu izvršni direktor PwC-a Bob Moritz rekao je da menadžeri imaju pozitivne stavove, ali zabrinuti su rizicima koji leže u daljoj budućnosti.

Uprkos turbulentnoj 2016. nivo povjerenja menadžera se kreće prema gore. Međutim, još uvijek je dug put da se vrati na nivo iz 2007. godine, prije globalne finansijske krize. Pune posljedice Trumpovog predsjednikovanja i izslaska Velike Britanije iz Evropske unije nisu predvidive u narednih dvanaest mjeseci“, rekao je Moritz.

Ali, 44 posto CEO-a je optimistično u pogledu izgleda za rast Velike Britanije u bliskoj budućnosti.

Više od polovine CEO-a navelo je u istraživanju da postoji potreba za dodatnim radnim mjestima u njihovim kompanijama. Posebno snažno je poraslo povjerenje u pozitivan razvoj u Brazilu. Motori rasta kako se očekuje bit će Sjedinjene Države, Kina i Njemačka.

Za razliku od prethodnih godina, zabrinutosti se ove godine odnose na političku, a ne ekonomsku sferu. Prije svega, menadžere brine neizvjesnost oko toga da li će porasti protekcionizam i prekomjerna regulacija, pokazala je anketa PwC-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *