Allianz cilja na akvizicije u SAD-u

Dodajte komentar

Allianz Grupa razmatra mogućnosti daljih preuzimanja uključujući i poslovanja u SAD-u. U intervjuu koji je čelni čovjek Allianza, Oliver Bäte, dao njemačkom listu Sueddeutsche Zeitung istaknute su neke akvizicijske mete.

Bäte je tako istakao da bi Allianzu samo velika preuzimanja bila od pomoći.

“Kupovanje manjih kompanija za nas nema smisla. Mi bismo morali gledati ko bi za nas bio dobar izbor, ko ima čiste bilanse i ko prihvatljivu cijenu”, ističe Bäte, dodajući ujedno i da su američke kompanije vrlo skupe.

No, Allianz ne gleda samo prema američkom kontinentu već i prilike u Evropi gdje je fokus na imovinsko osiguranje, upravljanje ulaganjem i kreditno osiguranje. Bäte nije komentarisao izvještaje da je Allianz bacio oko na švajcarskog konkurenta Zuerich, koji je već vrlo aktivan na američkom tržištu.

Bäte na čelu Allianza trenutno vodi to društvo i prema digitalnim promjenama kako bi grupaciju pretvorio u organizaciju orijentisanu budućnosti, piše Sueddeutsche Zeitung. Prema njegovim riječima, želja je u Allianzu pomoći zaposlenima u procesu sticanja daljih kvalifikacija. “Ne možemo jamčiti posao”, kaže Bäte, no dodaje da oni koji dolaze iz Allianza obično dobijaju posao i negdje drugdje.

Osvrnuvši se na niske kamatne stope, bolnu tačku većeg dijela osiguravajuće industrije, Bäte ističe da bi brzo i drastično povećanje stopa bilo vrlo opasno za industriju. Mnogi bi se osiguravači u toj situaciji suočili s nesolventnošću jer nisu spremni na to. Za svoju kuću pak dalje pojašnjava da se to njima ne bi moglo dogoditi, ali da drugi nemaju rezerve koje Allianz ima.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *