Zanimanja budućnosti i šta učiti u 2017. godini

Dodajte komentar

To da tehnologija menja svijet i da će biti sve prisutnija u našim životima i poslovima nije nikakva novost. Međutim, nisu svi tehnološki poslovi jednako popularni, a kako se ova oblast brzo mijenja i razvija, uvjek treba pratiti nove tehnologije i trendove i šta je ono što će u narednom periodu biti veoma traženo, izazovno i na kraju, dobro plaćeno.

Prateći tehnološke oblasti koje su u razvoju, njihove prognoze i trenutnu tražnju, sastavili smo spisak zanimanja sa najvećim potencijalom u budućnosti koje bi trebalo da uzmete u razmatranje i šta je potrebno da se zna za njih.

Naravno, ništa od navedenog ne može se naučiti preko noći, ali može biti dobra ideja za preusmjeravanje.

VR Developer

Zahvaljujući uređajima kao što su HTC Vive, Oculus i Sony VR, konačno možemo da doživimo potpuno novi, virtuelni svijet kao da se nalazimo unutar njega. Na ovom polju tek treba da dođe do pomaka i otkrića, a ako uporedimo sa računarskim igrama, možemo reći da smo u eri ping ponga.

VR ima širu primjenu od obične zabave, kao što je učenje, medicina i ostalo, a procjene su da će tržište vrijedjeti 150 milijardi do 2020. godine. Ako vam treba još razloga, pogledajte šta se sve dešava u ovoj oblasti.

Potrebno znanje:

Unity
C#
JavaScript
Unreal
OpenGL
WebGL
C++
3D grafika

AR Developer

Augmentovana, tj. proširena realnost. Vrlo slično zanimanju VR Developera, s razlikom što je augmentovana realnost kombinacija fizičke i virtuelne realnosti.

AR uređaji mogu imati još širu primjenu od VR uređaja, ali je i ova oblast u ranoj fazi da bismo rekli više od toga. Google-ov pokušaj da probije led svojim Google naočarama je bio više nego razočaravajuć, Magic Leap je daleko još od upotrebne faze, a Microsoftov hololens još uvjek nismo imali prilike da vidimo u praksi.

Potrebno znanje:

Unity
C#
JavaScript
Unreal
OpenGL
WebGL
C++
3D grafika

Inženjer samovozećih automobila

Samovozeća kola već neko vrijeme nisu samo naučna fantastika, nego realnost. Gehotov startap, comma.ai, pokazao nam je da ne morate biti veliki igrač poput Tesle, Google-a, Ubera, Mercedesa, BMW-a i ostalih da biste se uključili u igru.

Ako uzmemo u obzir predviđanje da će tržište automobila do 2020. vrijedjeti oko 79 milijardi i da će broj otvorenih pozicija takođe rasti, mogli bismo reći da je karijera Inženjera samovozećih automobila klađenje na sigurno. Za slučaj da vas još nismo ubijedili da će nas uskoro voziti vještačka inteligencija, pogledajte šta se sve dešava u ovoj oblasti i zbog čega smo sigurni.

Potrebna znanja:

Python
C++
Deep Learning
Computer Vision
Matematika (računanje i linearna algebra)
Statistika
Fizika

Stručnjak za mašinsko učenje

Mašinsko učenje, podoblast vještačke inteligencije. U poslednje vrijeme došlo je do velikih pomaka na ovom polju. Nedavno smo pisali o tome kako je Google-ov kompjuter pobijedio svjetskog šampiona u najtežoj igri na svijetu. Sve se više priča o vještačkoj inteligenciji kao oblasti računarskih nauka, pojavljuju se novi frejmvorci češće nego ikad i smišljaju pametniji načini za obradu prikupljenih podataka. Stoga je ovo pravo vrijeme za ulazak u tu oblast.

Potrebna znanja:

Python
C++
Neuralne Mreže
Matematika (računanje i linearna algebra)
Statistika

Data Scientist

Vruća tema u posljednje vrijeme. Potreba za data science Inženjerima je već u ovom trenutku ogromna i raste iz dana u dan. Da biste se bavili ovim poslom, pored programerskih vještina morate da posjedujete i odlično znanje matematike i statistike.

Potrebno znanje:

Python
R
Rad sa bazama (SQL, NoSQL)
Matematika
Statistika

Cloud Inženjer

Osoba zadužena za dizajn, planiranje, menadžment, održavanje i podršku vezanu za Cloud computing. Dobar cloud inženjer pored poznavanja razvoja softvera, sistem Inženjeringa, skriptnih programskih jezika i više cloud okruženja, tj. platformi, treba da posjeduje i dobre logičke i organizacione vještine.

Potrebno znanje:

Python
Bash
Rad sa bazama (SQL, NoSQL)
Linux
Amazon Web Servisi
Docker

Full Stack Web Developer

Ovo je već dobro poznata stvar. Biti Web Developer je prilično zanimljiv i dobro plaćen posao, ali postoji toliko opcija kada je u pitanju potrebno znanje. Ranije se uglavnom podrazumijevalo poznavanje LAMP stack-a (Linux, Apache, MySQL, PHP). U međuvremenu se pojavio i MEAN stack (MongoDB, Express.js, AngularJS, and Node.js) koji prijeti da zamijeni LAMP stack u budućnosti, stoga bi možda trebalo da krenete sa učenjem u tom pravcu. Još jedna stvar koja ide u prilog MEAN stacku je što se oslanja na JavaScript, koji ćete svakako morati da nuaučite jer će vam trebati za Front End dio.

Potrebno znanje:

HTML
CSS
JavaScript
MEAN stack ili LAMP stack

Ako već razmišljate šta dalje, možete da pogledate i započnete neki od 80 kurseva na ovoj stranici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *