Premijer traži hitnu informaciju o Montenegro Airlinesu

1 komentar

Premijer Duško Marković zatražio je juče od ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića da u najkraćem roku dostavi Vladi detaljnu informaciju o trenutnom stanju u nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro Airlines (MA).

Marković je zatražio i hitno i sveobuhvatno izjašnjenje u vezi sa posljednjim problemima u obavljanju redovnog saobraćaja koje ima MA.

“Osim toga, predsjednik Marković zatražio je i detaljne podatke o ukupnom finansijskom i kadrovskom stanju u kompaniji, sa jasnim opredjeljenjem da se aktuelna situacija mora rješavati u što kraćem roku”, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Održan sastanak

Prema informacijama Dnevnih novina, Nurković se već tokom jučerašnjeg dana sastao sa čelnicima MA, sa kojima je razgovarao o posljednjim dešavanjima u kompaniji. Na sastanku je dogovoreno da do kraja sedmice usaglase rješenje aktuelnih problema, koje će dostaviti Vladi na razmatranje.

Avioni MA juče su saobraćali redovno, dok u ponedjeljak nijesu letjeli za Beograd i Ljubljanu. Letovi za Beograd otkazani su zbog oštećenja na jednom od aviona izazvanih udarom groma, dok je saobraćaj ka i iz Ljubljane, kako tvrde u kompaniji, obustavljen usljed operativnih razloga.

Predstavnici nacionalne avio-kompanije danima negiraju da su kašnjenja i otkazivanja letova izazvana štrajkom kopilota, koji prema nezvaničnim informacijama zahtijevaju isplatu zaostalih zarada. Zbog izostanka kopilota sa posla, za koji u MA kažu da je izazvan njima nepoznatim razlozima, avioni nacionalne avio-kompanije nijesu letjeli na vrijeme ni prošle srijede.

Predstavnici MA juče nijesu odgovarali na pozive Dnevnih novina, dok je komercijalni direk tor kompanije Zoran Radunović televiziji Pink M kazao da se zaposlenima duguje određeni broj plata, ne precizirajući koliko.

Trpe gubitke

Letačko osoblje je plaćeno sa zaostatkom u odnosu na druge, ali nastojimo da to u vrlo kratkom periodu riješimo. Kopiloti nijesu stupili u štrajk, mi nijesmo imali nijedan zvaničan zahtjev niti informaciju o tome, oni rade, na poslu su“, rekao je Radunović.

On je dematovao da su operativna samo dva aviona, navodeći da imaju dovoljan broj letjelica za sve letove. Govoreći o gubicima koje će MA pretrpjeti zbog posljednjih dešavanja u kompaniji, Radunović je kazao da su oni veliki.

MA trpi gubitke, što direktne, što indirektne. Sav prihod koji smo ostvarili od tih letova morali smo da ustupimo našim kod šer partnerima-kompanijama Adria i Air Serbia. Podsjećam i da putnici imaju pravo na refundaciju, koja je definisana zakonom“, naveo je Radunović.

MA je završio 2015. godinu sa gubitkom od 10,4 miliona dok je uku pan gubitak kompanije bio 60 miliona. Još nije poznato koliko je iznosio gubitak u prošloj godini.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • a đe ste bili do SAD??? što ste do sada radili? država troši pare građana za MA da bi oni istim građanima prodavali najskuplje karte do beograda!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *