Pregled štampe za 17. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Dakičevci traže izuzeće sudije Blaža Jovanića

Koordinacioni odbor povjerilaca “Radoje Dakića” podnijeće danas Privrednom sudu zahtjev za izuzeće stečajnog sudije Blaža Jovanića, predsjednika suda, u predmetu koji se vodi za bivšu fabriku mašina, koja je stečajni dužnik.

Traže zabranjene lične podatke

Građani koji sa Elektroprivredom (EPCG) sklapaju ugovor o snabdijevanju električnom energijom nijesu dužni da dostavljaju potvrdu i podatke o radnom odnosu, odnosno potvrdu iz Fonda PIO ako su penzionisani kao dio potrebne dokumentacije za sklapanje ugovora.

Država nije počela nadzor kocke ali će uskoro

On line nadzor igara na sreću nije počeo 9. januara, a na jučerašnjem sastanku predstavnika priređivača i Uprave za igre na sreću nije saopšteno kada će se to desiti. Uvođenje online nadzora nad kockom, što je obaveza države još od 2004. godine, treba da omogući direktan nadzor nad svim uplatama i isplatama priređivača, što bi prema očekivanjima trebalo povećati državne prihode, uvesti red u novčane tokove i spriječiti druge mahinacije poput pranja novca.

Dnevne novine

Poljaci ponudili 2,5 miliona za Montecargo

Poljska kompanija OT Logistics ponudila je 2,5 miliona eura za kupovinu 51 odsto akcija državnog preduzeća Montecargo, koje se bavi prevozom tereta. Poljaci, koji su jedini dostavili ponudu, izrazili su spremnost da realizuju investicioni program vrijedan 2,55 miliona eura, koji uključuje nabavku dvije višesistemske lokomotive Simens Vectron, te drugih lokomotiva i pripadajućih IT rješenja.

MARKOVIC ZATRAŽIO INFORMACIJE O MA, RJEŠENJE DO PETKA

Premijer Duško Marković zatražio je juče od ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića da u najkraćem roku dostavi Vladi detaljnu informaciju o trenutnom stanju u nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro erlajns (MA).

Izbalansirati finansije

Kreatori politika na zapadnom Balkanu treba da izbalansiraju finansijske sektore u svojim zemljama da bi se podstakao dugoročni rast u regiji, navodi se u novom izvještaju Svjetske banke.

Dan

Hitno da se riješi stanje u Montenegroerlajnzu

Premijer Duško Marković naložio je ministru saobraćaja Osmanu Nurkoviću, čijem resoru pripada državno preduzeće Montenegroerlajnz, da u najkraćem roku pripremi i dostavi Vladi detaljnu informaciju o trenutnom stanju u nacionalnoj avio-kompaniji, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade.

Vlada žmuri na milionski dug

Skoro godinu dana je prošlo od kada je izabran direktor poreske policije a taj sektor još nije formiran. Od tada su se promijenila čak tri ministra finansija ali rješenje za formiranje resora poreske policije još nije nađeno. Opozicija smatra da se njeno formiranje prolongira kako bi se izbjegao obračun sa velikim poreskim dužnicima i da su upravo ti poreski dužnici najbliži vlasti pa se zato i toleriše gomilanje obaveza prema državi.

Najviše loših kredita na Balkanu

Kreatori politika na zapadnom Balkanu treba da izbalansiraju finansijske sektore u svojim zemljama da bi se potakao dugoročni rast u regiji, navedeno je u novom izvještaju Svjetske banke.

Na ivici gladi 40 hiljada penzionera

Najniža penzija u Crnoj Gori iznosi 121,92 eura, a prima je 8.097 korisnika, u Crnoj Gori 8.069 i van Crne Gore 28 korisnika. Na drugoj strani, najviši iznos penzije, shodno Zakonu o PIO, kako su “Danu ranije kazali iz Fonda PIO, definisan je limitiranom vrijednosti ličnog koeficijenta osiguranika, koji ne može biti veći od četiri.

Pobjeda

Povećati ucešće zelene energije

Crna Gora, kao članica Energetske zajednice, ima za cilj dostizanje udjela energije iz obnovljivih izvora od 33 odsto u ukupnoj bruto potrošnji do 2020. godine, saopštio je predsjednik države Filip Vujanović.

Duško Marković traži hitnu informaciju o Montenegro erlajnzu

Predsjednik Vlade Duško Marković naložio je juče ministru saobraćaja Osmanu Nurkoviću, čijem resoru pripada državno preduzeće Montenegro erlajnz (MA), da u najkraćem roku pripremi i dostavi detaljnu informaciju o stanju u nacionalnoj avio-kompaniji, saopšteno je iz Vlade.

Raspon plata od 193 do 44.000 eura

-Prosječna neto plata u Crnoj Gori za posljednjih deset godina je povećana sa 282, koliko je iznosila 2006. na 503 eura, koliko je po podacima Monstata bila u novembru, štoje 0,2 odsto više nego u oktobru, a 4,4 odsto nego godinu ranije. Uskoro će biti saopšten i prosjek iz decembra prošle godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *