Italija bi ove godine mogla doći do ivicu ekonomske propasti

Prema pisanju lista Mauldin Economics, Italija bi mogla biti sljedeća država koju će pogoditi finansijska kriza, slično kao što se to desilo Grčkoj prije nekoliko godina. Ovoga puta, italijanske banke će biti ključni faktor nestabilnosti.

Trenutno, italijanska kriza se vrti oko sudbine banke Monte dei Paschi di Siena. Tokom prošle godine, ulagači su zbog lošeg poslovanja počeli da povlače svoj novac, a prema posljednjim informacijama banka na raspolaganju ima svega 11 milijardi eura, što je dovoljno za likvidnost do aprila 2017.

Nakon pokušaja spasa privatnim kanalima, banka se za pomoć obratila italijanskoj vladi koja je obećala pomoć od 20 milijardi eura.

I pored toga, mnogi stručnjaci sumnjaju da će taj iznos biti dovoljan za spašavanje banke. Procjene Goldman Sachsa govore da je za banku zapravo potrebno 38 milijardi, dok London Capital Group smatra da banku ne može spasiti svota ispod 52 milijarde eura.

S obzirom da je Italija članica Evropske unije, njeni problemi se pretapaju na ostatak zajednice. Problemi u državi mogli bi preplašiti investitore što bi dugotočno moglo imati loše posljedice po vrijednost eura.

Na posebnom ispitu biće Njemačka, najmoćnija država Unije, koja će, slično kao i u grčkom scenariju, snositi najveći teret eventualnog lijeka za posrnulu članicu. Posebno škakljiva je i činjenica da su za 2017. godinu najavljeni izbori nove vlade i kancelara.

Pored problema na nacionalnom nivou, direktnu posljedicu moglo bi osjetiti 40.000 porodica koje u banci Monte dei Paschi di Siena imaju životnu ušteđenivu. Nestanak novca izazvalo bi vjerovatne društvene nemire.

Biznis.ba

Check Also

Izgrađeno je 578 solarnih elektrana kod domaćinstava

Do kraja prošle sedmice izgrađeno je 578 solarnih elektrana kod domaćinstava, dok je na firmama …

Leave a Reply

Your email address will not be published.