Fondovi izgubili 106 milijardi dolara uprkos rastu vrijednosti akcija

Dodajte komentar

Hedž fondovi su u prošloj godini pretrpjeli najveći gubitak novca i pored toga što je taj sektor u protekle tri godine bilježio uspjehe.

Naime, klijenti hedž fondova su povukli ukupno 106 milijardi dolara, što je najveće povlačenje novca još od 2009. godine. Investitori su tako protestovali, nezadovoljni visokim naknadama koje plaćaju i niskim povraćajem, koji dobijaju zauzvrat, smatraju iz eVestment-a i dodaju:

“Protok novca investitora u 2016. godini je bio sličan protoku novca karakterističnom za rezultate ovog sektora u vrijeme krize i vrlo sličan situaciji iz sredine 2011. i 2012. godine. Pored toga, prošlogodišnja kriza suvereniteta u Evropi doprinijela je velikom povlačenju novca. Iako je odliv novca bio manji nego u vrijeme velike finansijske krize, bio je konzistentan.”

U prilog tome idu podaci da su hedž fondovi bilježili neto izdatke u pet uzastopnih kvartala. Posljednja tri mjeseca 2016. godine obilježilo je povlačenje 43,2 milijarde dolara, što je najgori rezultat još od prvog kvartala 2009. godine, kada je ekonomija pokušavala da izađe iz Velike recesije i oporavi se od finansijske krize iz prethodne godine. Samo u decembru 2016. investitori su odlučili da povuku 23,7 milijardi dolara.

Ovo povlačenje je došlo nakon loših rezultata zabilježenih u 2015. godini, kada su ovi fondovi imali gubitak od 0,72 posto. U poređenju sa tim rezultatima, prošla godina je bila značajno bolja, uz dobitak od 5,34 odsto. Treba imati u vidu da su loši rezultati odraz poslovanja, pa su tako fondovi, koji su poslovali dobro imali priliv novca, dok su oni, koji su poslovali najgore, bilježili najveće gubitke.

Uprkos svim odlivima, hedž fondovi su godinu završili sa profitom, zahvaljujući zaradi od 119,9 milijardi dolara. Prema podacima eVestmenta, ukupan iznos aktive pod upravljanjem na kraju 2016. godine je iznosio 3.040 milijardi dolara.

Ekonomski

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *