Država žirirala CGES-u, Željeznici i Regionalnom vodovodu

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore izdaće ove godine 48 miliona eura vrijedne garancije Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, Željezničkoj infrastrukturi i Regionalnom vodovodu, pokazuje zvaničan izvještaj dostavljen Portalu Analitika. Ukupno stanje državnih garancija je oko 337 miliona eura.

U dokumentu su navedeni projekti za koje se država pojavljuje kao žirant.

Za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture AD i Evropske investiciona banke (EIB), za projekte koji se odnose na rekonstrukciju i unaprjeđenje željetzničke infrastrukture, za koji je predviđen kreditni aranžman u iznosu od 20 miliona eura, od kojih će u 2017. godini biti efektivan iznos do 7 miliona eura”, piše u izvještaju.

Interesantno je da će država žirirati za kreditni aranžman između Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Njemačke banke za razvoj (KfW) za projekat izgradnje elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica, u iznosu do 20 miliona eura.

Takođe, država će izdati garancije za kreditni aranžman između Regionalnog vodovoda i Erste banke, u iznosu do 8 miliona eura, u cilju zamjene postojeće garancije izdate Abu Dabi Fondu, za kreditni aranžman između Regionalnog vodovoda i Abu Dabi Fonda.

Ukupne državne garancije na 30. septembar 2016. godine iznosile su 337,21 miliona eura ili 9,04 odsto BDP-a. Od navedenog iznosa, oko 285,06 miliona eura (7,64 odsto BDP-a) itnosile su ino garancije, dok su domaće garancije iznosile 52,14 miliona eura (1,40 odsto BDP-a).

Iako je Zakonom o budžetu za 2016. godinu bilo planirano izdavanje garancija u ukupnom iznosu od 26 miliona eura, od čega je za kreditni aranžman između Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Njemačke banke za razvoj (KfW), za projekat izgradnje elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica planiran iznos od 20 miliona eura i za kredinti aranžman između Željezničke infrastrukture Crne Gore AD i Evropske investiciona banke za projekte koji se odnose na rekonstrukciju i unaprjeđenje željezničke infrastrukture, u iznosu od 6 miliona eura, ovi aranžmani nijesu potpisani u 2016. godini.

Zakonom o budžetu za 2015. godinu, planirano je izadavnje garancija opštinama, u visini od 107 miliona eura kako bi pojedine opštine bile u mogućnosti da otplate svoje obaveze i izmire dugove, da refinansiraju postojeće kreditne obaveze i za racionalizaciju uprave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *