Totalna havarija u Duvanskom kombinatu

Dodajte komentar

Na kotlarnici u fabrici Duvanskog kombinata, koju koristi arapski investitor u Novom duvanskom kombinatu, kompanija BMJ Industris FZ LLC, prije nekoliko dana desila se totalna havarija, prema nezvaničnim saznanjima “Dana”.

Naime, zbog niskih temperatura, došlo je do iskakanja najvećeg broja ventila na vodovodnim instalacijama, kao i pucanja cijevi, iz razloga što iz njih nije ispuštena voda, koja je zaledila i izazvala oštećenja na tom sistemu. Prema nezvaničnim saznanjima, to je prvi put da se desi havarija tih razmjera, otkako je fabrika sagrađena. U ovom trenutku nije moguće napraviti procjenu štete, sve dok ne dođe do razleđivanja, a za štetu je, prema tvrdnjama izvora koji je insistirao na anonimnosti, odgovorno isključivo neznanje, nemar i neodgovornost investitora.

Do takve štete ne bi moglo da dođe, kako piše Dan, da u fabrici nije odlukom predsjednika odbora direktora Novog duvanskog kombinata, Isata Boljevića, prekinuta proizvodnja u poslednjim danima 2016. godine. Da je nastavljeno sa proizvodnjom, kotlarnica bi se grijala i ne bi moglo da dođe do zaleđivanja cijevi i ventila. Bez kotlarnice, fabrika ne može da funkcioniše, jer se radi o proizvođaču energije, odnosno pare i pritiska koji se koriste u daljem procesu rada.

Takođe, takvu štetu su mogli da predvide i spriječe zaposleni u kotlarnici, čiji je to i bio posao, da nijesu proglašeni tehnološkim viškom i da nijesu, prema ranijim tvrdnjama radnika, dovedeni u situaciju da moraju da napuste fabriku. Ranije je u DKP-u u stečaju u kotlarnici radilo pet do šest radnika, a zatim je taj broj, nakon dolaska arapskog investitora, sveden na svega dva zaposlena, dok trenutno na tom radnom mjestu Arapi ne zapošljavaju nikog.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *