Nezaustavljiva njemačka ekonomija

Dodajte komentar

Njemačkoa ekonomija je u 2016. godini porasla 1,9 posto, najsnažnije u pet godina, pokazale su u četvrtak preliminarne procjene državne kancelarije za statistiku.

Najvećoj evropskoj ekonomiji podršku je u 2016. godini pružala veća lična potrošnja koja je u prošloj godini prema prilagođenim podacima statističke kancelarije porasla 2,0 posto. Njen je udio u ekonomskom rastu procijenjen na 1,1 postotni bod.

Još je snažniji rast zabilježen u stavci državne potrošnje, za 4,2 posto, nakon 2,7-procentnog rasta u godini ranije, što u statističkoj kancelariji povezuju s povećanim potrebama pomoć za izbjeglice. Procjenjuju da je udio državne potrošnje u rastu prošlogodišnjeg BDP-a iznosio 0,8 postotni bod.

Pozitivan – iako znatno skromniji – doprinos rastu BDP-a dala su i ulaganja u mašine i opremu, od 0,1 postotni bod, te građevinske aktivnosti, od 0,3 postotnog boda.

Spoljna trgovina smanjila je pak stopu ekonomskog rasta za 0,1 procenat budući da je uvoz porastao snažnije od izvoza. Tako je izvoz u 2016. godini uvećan 2,5 posto a uvoz 3,4 posto, izračunali su u Destatisu.

U Destatisu takođe navode da je ekonomij u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca prema njihovim procjenama porasla 0,5 posto.

“Zahvaljujući domaćoj potražnji njemačka je ekonomija u 2016. godini ponovo uspješno prkosila nizu rizika koji su prijetili gušenjem rasta”, konstatovao je ekonomista ING-a Carsten Brzeski. Trenutno je najveći rizik s kojim se Njemačka suočava zadovoljstvo postignutim, dodaje.

Ekonomski institut Ifo procijenio je u decembru da će oporavak ekonomije u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju biti snažniji no što se očekivalo i da će se taj zamah nastaviti i u novoj 2017. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *