Nacionalni savjet postaje Državni savjet za održivi razvoj

Dodajte komentar

Primjenom Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine i uspostavljanja optimalne institucionalne organizacije i finansiranja održivog razvoja, na današnjoj 31. sjednici Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem ocijenjeno je da bi bilo primjereno da to savjetodavno tijelo Vlade bude transformisano u Državni savjet za održivi razvoj.

Savjet, čijom sjednicom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, razmatrao je tekuće i planirane aktivnosti u okviru valorizacije potencijala Bjelasice i Komova.

“Vrednujući njegov značaj za razvoj sjevera Crne Gore, u toku ove godine biće intenzivirane aktivnosti za tri skijališta planirana Prostornim planom posebne namjene Bjelasice i Komova – Kolašina 1600, Cmiljače u Bijelom Polju i Žarskog u Mojkovcu. U oblasti klimatskih promjena iskazano je očekivanje da će Zakon o potvrđivanju pariskog Sporazuma o smanjenju emisija gasova staklene bašte biti donijet u prvoj polovini ove godine. Takođe, podržane su aktivnosti na uvođenju nisko-karbonskog pristupa kojim se podstiče nisko-karbonski model razvoja turizma”, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Kada je riječ o ljudskim i društvenim resursima, data je podrška sprovođenju Strategije za mlade 2017-2021 i Akcionog plana Strategije razvoja ženskog preduzetništva za 2017. godinu, te ocijenjeno da će ovi dokumenti doprinijeti implementaciji Akcionog plana Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine.

“Razmotren je i upućen u dalju proceduru prema Vladi Crne Gore peti Godišnji izvještaj o sprovođenju Milenijumskih razvojnih ciljeva u Crnoj Gori, kao i Pilot izvještaj o realizaciji Akcionog plana Nacionalne strategije integralnog upravljanja obalnim područjem. Razmatrajući dosadašnje aktivnosi u tretmanu otpada, Nacionalni savjet je ukazao na neophodnost njihovog intenziviranja, čime će se u skladu sa standardima EU obezbijediti najefikasniji model sakupljanja, selekcije, reciklaže, sa krajnjim ciljem termičke obrade otpada”, navodi se u saopštenju te dodaje kako je Nacionalni savjet razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *