Zbog goriva skaču cijene

Dodajte komentar

Povećanje cijena goriva za 12 do 16 centi po litru dovešće do povećanja cijena robe i usluga, smatraju sagovornici “Dana”. To se prije svega odnosi na povećanje u sektoru trgovine, odnosno na robu čija cijena zavisi od transporta drumskim saobraćajem.

Auto-prevoznici su naveli da je još rano da kažu hoće li povećati cijene prevoza, ali ističu da će povećanje cijena goriva uticati na njihovu konkurentnost i povećati im troškove poslovanja, posebno u međunarodnom saobraćaju.

Šef sektore za međunarodne odnose u Uniji poslodavaca Mirza Mulešković ocijenio je da je povećanje cijena goriva od 12 i 16 centi veliko i da je realno očekivati da se povećaju cijene robe i usluga.

“Gorivo za najveći broj privrednika predstavlja veoma bitnu stavku u planiranju godišnjih troškova, pa će povećanje njegove cijene povećati i troškove njihovog poslovanja. Strahujemo da će to dovesti do povećanja cijena robe i usluga na tržištu, a činjenica je da će se to najviše odraziti na sektor transporta. Imajući u vidu povezanost crnogorske ekonomije, povećanje cijena goriva odraziće se i na ostale zavisne sektore”, kazao je Mulešković.

Kako je dodao, tu prije svega misli na sektor trgovine, jer se njima roba dostavlja drumskim saobraćajem.

“Sve druge grane koje imaju bilo kakvu vezu sa drumskim saobraćajem povećaće svoje cijene. Veoma veliki broj malih i srednjih preduzeća teško posluje i ukoliko dođe do povećanja cijena kod njihovih dobavljača i oni će morati da povećaju svoje cijene”, pojasnio je Mulešković.

Direktor Udruženja prevoznika Veselin Salamadija kazao je da će uraditi analizu nakon povećanja cijena goriva i tek nakon toga odlučiti hoće li podizati cijene.

“Ne očekujem da će prevoznici podići cijene karata, ali ovoliko povećanje cijena goriva predstavlja značajan udar na poslovanje svakog prevoznika jer gorivo najviše učestvuje u ukupnim troškovima. Prevoznici su svjesni da bi povećanje cijena prevoza imalo dalekosežne posledice po standard građana“, istakao je Salamadija.

On je najavio da će se Udruženje preko Ministarstva saobraćaja obratiti Vladi zahtjevom da im se olakša poslovanje.

“Imamo pravo na povraćaj akcize odranije, pa ćemo pokušati da dobijemo još neke benefite, recimo po pitanju cijena goriva, kako ne bismo dizali cijene prevoza i time direktno uticali na standard građana. Nadam se da nakon ovog povećanja prevoznici neće dizati cijene karata, ali uradićemo analizu kako će ovo uticati na poslovanje prevoznika i zauzeti stav”, naveo je Salamadija.

Prema njegovim riječima, konkurentnost crnogorskih prevoznika u međunarodnom saobraćaju je ugrožena jer su u regionu niže cijene goriva, posebno u BiH.

Poslanik SDP-a Draginja Vuksanović je ocijenila da je poskupljenje goriva još jedan državni udar na standard građana, koji je odrađen uz pomoć polupraznog parlamenta.

“Sav teret prebaciće na obične građane kako bi se štitili tajkuni bliski DPS-u. Uvođenje akciza na gorivo i povećanje od 16 centi za litar dizela pogađa sve građane, a bojimo se da će se to odraziti i na cijene drugih usluga,kao i robe, koje su direktno u vezi sa upotrebom nafte i njenih derivata. Izgleda da će se ostvariti vizija lidera DPS-a da je gorivo luksuz, a ne, kao u svakoj evropskoj zemlji, jedan od uslova za svakodnevni normalni život”, kazala je Vuksanovićeva.

Prema njenim riječima, dok se cijena goriva povećava za 16 centi, tajkuni će platiti samo dva odsto nenaplaćenih poreza u ovoj godini, i to ako budu htjeli.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *