Nezaposlenost u zoni eura najniža od 2009.

Dodajte komentar

Stopa nezaposlenosti u eurozoni ostala je nepromijenjena u novembru, na stopi od 9,8 odsto što je najniža stopa od jula 2009. godine.

U 28 članica EU stopa nezaposlenosti je u novembru opala na 8,3 odsto sa 8,4 odsto u oktobru, pri čemu najnižu stopu ima Češka – 3,7 odsto, a najvišu Grčka – 23,1 odsto, objavio je Evropski zavod za statistiku Eurostat.

Nezaposlenost je  11,4 odsto u Hrvatskoj, u Bugarskoj 7,1 odsto, Rumuniji 5,7 odsto, a u Mađarskoj 4,6 odsto prema podacima iz oktobra.

Stopa nezaposlenosti u zoni eura je u skladu sa očekivanjima analitičara čije mišljenje je prikupila firma za finansijske usluge Fektset (Factset), prenio je AFP.

U oktobru je stopa bila 9,8 odsto, nakon 9,9 odsto u septembru kada je po prvi put za pet godina opala na ispod 10 odsto.

U jeku dužničke krize, u aprilu, maju i junu 2013, nezaposlenost u zoni eura je bila na rekordnom nivou od 12,1 odsto.

Od tada se ekonomska situacija polako poboljšavala, ali je nezaposlenost i dalje osjetno viša od prosjeka u periodu pre finansijske krize 2007-2008, koji je iznosio 7,5 odsto, podsjeća AFP.

Velike su razlike između 19 zemalja koje su prihvatile jedinstvenu valutu, pa analitičar Kepital ekonomiksa (Capital Economics) Danijel Kristen ukazuje da dobre vijesti dolaze iz dvije najveće ekonomije zone eura.

“U Njemačkoj je stopa nezaposlenosti na rekordnom minimumu (4,1 odsto), a u Francuskoj je stopa oplala sa 9,7 odsto u oktobru na 9,5 odsto u novembru”, navodi on a prenosi AFP.

Dodao je da je sa druge strane u Italiji stopa nezaposlenosti blago porasla na 11,9 odsto u poređenju sa 11,8 odsto u oktobru, i iznio pretpostavku da su preduzeća čekala rezultat referenduma 4. decembra o ustavnoj reformi pre zapošljavanja.

Stopa nezaposlenosti među mladima do 25 godina je u novembru porasla na 21,2 odsto u novembru u poređenju sa 20,9 odsto u oktobru.

Jedan portparol Evropske komisije Kristijan Vigand (Christian Wigand) je komentarišući taj podatak rekao da je on “predmet brige, ali i veliki prioritet” Komisije, i dodao je da je potreban dodatni napor.

U Francuskoj i Italiji nezaposlenost mladih je povećana na 25,9 odsto u novembru sa 25,7 odsto u oktobru u Francuskoj, a u Italiji na 39,4 odsto u novembru sa 37,6 odsto u oktobru.

U Njemačkoj, koja se često navodi kao primjer zbog obrazovnog sistema u kojem je akcenat na stručnom osposobljavanju, stopa nezaposlenosti među mladima je opala na 6,7 odsto u novembru sa 6,8 odsto u oktobru.

Najviša stopa nezaposlenosti među mladima je u Španiji – 44,4 odsto, s tim što za Grčku za oktobar i novembar nisu dostupni podaci, a u septembru je iznosila 46 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *