Puzeći rast srušio nade najveće ekonomije u EU

Dodajte komentar

Njemačka industrijska proizvodnja zabeležila je puzeći rast u novembru, pokazuju zvanični podaci.

Rezultati su podbacili u odnosu na prognoze analitičara i smanjili nade da će najveća evropska ekonomija završiti 2016. godinu sa iznenađujuće visokim rastom.

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj porasla je u novembru za 0,4 odsto, korigovana za cjenovne, sezonske i kalendarske faktore, objavila je savezna kancelarija za statistiku, Destatis, a prenosi agencija Frans pres.

Analitičari su u anketi agencije Faktset predviđali nešto robusniji rast od 0,65 odsto.

Indeks raspoloženja investitora i preduzeća u Njemačkoj beležio je u posljednjih nekoliko mjeseci visok nivo nakon oporavka od post-bregzitovskog šoka, što je neke posmatrače navelo da predvide berićetnu zimu za njemačku ekonomiju.

U drugom saopštenju, Destatis je izvijestio da je njemački izvoz zabilježio visok skok od 3,9 odsto u novembru, prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima.

U saopštenju se precizira da je proizvodnja kapitalnih dobara pala u novembru za 0,1 odsto, dok su kompanije koje prave proizvode za proizvodjače i robu široke potrošnje povećale proizvodnju za 0,9 i 0,3 procenta, respektivno.

Građevinska preduzeća su zabilježila najveći rast, od 1,5 odsto.

Destatis je takođe revidirao naviše oktobarski pokazatelj prozivodnje sa 0,3 na 0,5 procenata, dodaje francuska agencija.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *