Bank of America: Rast korporativnih profita u EU najveći od krize

Dodajte komentar

Korporativni profiti u Evropi mogli bi dostići najvišu nivo još od globalne finansijske krize, tvrde analitičari Bank of America-Merrill Lyncha, podigavši prognozu za indeks STOXX 600.

Analitičari BoA povisili su prognozu rasta korporativnih profita na 11% u ovoj godini i 8% u 2018. Dvocifrena stopa rasta dobiti mogla bi značiti prijelomnu tsčku za Evropu, koja proteklih pet godina trpi zbog sporog rasta korporativnih profita, što je ujedno i ključni razlog slabog učinka tržišta dionica.
Analitičari BoA ocenjuju jači ekonomski rast, slabiji euro i veće cijene sirovina kao ključne razloge za njihovu optimističnu prognozu.

Oni takođe očekuju da panevropski indeks akcija STOXX 600 poraste oko 8% u 2017. i dostigne nivo od 390 bodova do kraja godine. Ova korpa dionica sa starog kontinenta završila je prošlu godinu u minusu 1,2%, usprkos oporavku u drugoj polovini godine od 18%.

Kada su u pitanju sektori, analitičari BoA sugerišu u tekućoj godini „uravnoteženi“ portfolio koji će sačinjavati banke, auto sektor, farmacija i sektor komunalnih usluga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *