Munich Re: Štete od prirodnih katastrofa na najvišem nivou u četiri godine

Prirodne katastrofe, uključujući oluje i potrese, prouzrokovale su u 2016. godini u svijetu štete u ukupnom iznosu od 175 milijardi dolara, najvećem od 2012. godine, objavio je njemački reosiguravač Munich Re.

U odnosu na 2015. godinu taj je iznos veći za 67 posto. Nasuprot tome, prošle je godine u prirodnim katastrofama stradalo manje ljudi nego u 2015., ukupno 8.700. U 2015. život je izgubilo 25.400 ljudi.

Najveće su štete prošle godine prema izvještaju Munich Rea, prouzrokovali potresi na japanskom ostrvu Kyushu u aprilu, u iznosu od 31 milijarde dolara, i poplave u Kini u junu i julu, od 20 milijardi dolara.

Najviše je prirodnih katastrofa – njih 160 – zabilježeno u Sjevernoj Americi, navode u njemačkom reosiguravaču. U toj je regiji najteže posljedice izazvao uragan Matthew, odnijevši u oktobru samo na Haitiju 550 ljudskih života i prouzročivši materijalnu štetu u iznosu od 10,2 milijarde dolara.

Kanada se pak u maju borila s požarima nakon velikih proljetnih vrućina i suša, koje su prouzrokovale štete od oko četiri milijarde dolara. Ljeto je pak donijelo teške poplave na jugu SAD-a, uz ukupan iznos šteta od 10 milijardi dolara.

U Evropi je pak niz oluja u drugoj polovini maja i u prvoj polovini juna izazvao štete od poplava u iznosu od šest milijardi dolara, pri čemu su posebno teško pogođena bili Njemačka i glavni grad Francuske Pariz.

U Munich Reu navode da osigurano nije bilo oko 70 posto šteta navedenih u izvještaju.

U Kini nije bilo osigurano oko 98 posto finansijskih šteta koje su prouzrokovale ljetne poplave. U SAD-u udio šteta koje nisu bile osigurane iznosi 75 posto, a u Evropi 47 posto, prenosi Seebiz.

Check Also

NLB banka zapošljava: Analitičar / Viši Analitičar

Privlači Vas rad u dinamičnom okruženju sa timom iskusnih profesionalaca? Želite da gradite karijeru u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.