Dobit Samsunga skočila 50 posto, uprkos skandalu s Galaxy Note 7

Samsung Electronics izvijestio je da će njegova dobit u četvrtom lanjskom tromjesečju biti oko 50 posto veća nego u istom razdoblju prethodne godine, uprkos obustavi prodaje Galaxy Note 7 pametnog telefona.

Južnokorejski tehnološki div objavio je u petak procjenu da je u posljednjem lanjskom kvartalu ostvario dobit od 9.200 milijardi korejskih wona ili oko 7,8 milijardi dolara, što će biti najveća tromjesečna dobit te kompanije od 2013. godine.

I to uprkos propasti njegovog novog pametnog telefona Galaxy Note 7, kojega je Samsung u septembru povukao s tržišta zbog izvještaja o zapaljenjima baterija u tim uređajima.

Samsung je model Galaxy Note 7 predstavio na tržištu u avgustu i taj je uređaj trebao biti glavni konkurent Appleovom iPhoneu u borbi za udio na tržištu pametnih telefona. Kritike su bile povoljne, a Samsung je u početku imao problema s isporukama jer je potražnja bila velika.

No, nekoliko sedmica nakon što je Note 7 lansiran na tržište, na društvenim su se mrežama pojavile fotografije upaljenih uređaja. Kompanija je ponudila zamjenske uređaje, no i kod tih je uređaja bilo slučajeva zapaljenja baterija, pa je Note 7 sasvim povučen s tržišta.

Tada je Samsung procijenio da će zbog toga njegova dobit u četvrtom tromjesečju biti umanjena za 2.100 milijardi wona.

“Vijesti o Samsungu posljednjih mjeseci uglavnom su se odnosile na zapaljenje baterija i slabost najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona. No, moramo imati na umu da to nije jedino područje Samsunga. Rast dobiti podstaknula je snažna potražnja za memorijom i ekranima, a to su vrlo profitabilna područja”, kaže Bryan Ma, tehnološki konsultant u kompaniji IDC.

Check Also

Hrvatske banke očekuju veliko slivanje novca na tekuće i žiro račune krajem godine

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem juna su iznosili 383,3 milijarde kuna (51,1 milijardu eura), …

Leave a Reply

Your email address will not be published.