Postoji nekoliko ponuda za Atlas i Invest banku

Crna Gora treba da bude bankarska destinacija kao Švajcarska i privuče što više međunarodnih banaka koje posluju po bazelskim standardima i valorizuju investiciono bakarstvo i elektronski platni promet kroz evropske direktive, ocijenio je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.

On je u intervjuu Vijestima rekao da ima nekoliko ponuda za svoje banke Atlas i Invest i da bi dolazak neke velike investicione banke bio vrlo značajan i za međunarodni imidž Crne Gore i privlačenje novih direktnih stranih investicija.

Tim bankama cilj ne bi bio otvaranje filijala i poslovanje na lokalnom tržištu, već bi Crnu Goru učinile finansijskom destinacijom za međunarodne transakcije, finansijske servise i platne institucije. Komparativna prednost Crne Gore u ovom smislu su euro i niske korporativne takse i porezi, kao i mediteranska pozicija. Međutim, za valorizaciju ovih potencijala neophodno je poboljšanje transportne infrastrukture, kao i reforme u obrazovanju. Za Crnu Goru ovo bi značilo privlačenje značajnog, automatski oporezovanog kapitala i otvaranje novih radnih mjesta“, kazao je Knežević koji je početkom decembra dobio prizanje za liderstvo Centra za transatlantske odnose odnose Johns Hopkins Univerziteta u Vašingtonu.

VIJESTI: Posljednjih mjeseci se pominju preuzimanja na bankarskom tržištu, da li je vam je neko nudio da kupi Atlas banku?

KNEŽEVIĆ: U posljednjih par mjeseci bilo je više interesovanja za dokapitalizaciju i otkup akcija Atlas banke. U ovom trenutku još nijesmo donijeli konačnu odluku, imamo nekoliko ponuda i najbliže smo dogovoru sa Južnoafričkim fondom koji je zainteresovan i za Atlas i Invest banku, ali i za učešće u realizaciji velikih turističkih projekata iz portfolija Atlas grupe.

VIJESTI: Jedan dio medija već nekoliko godina piše da ste u ozbiljnim finansijskim problemima i daje jedan od uzroka sukob sa vlašću u Crnoj Gori. Koliko u tom ima istine?

KNEŽEVIĆ: Jedan od velikih problema našeg društva je politizacija svih pojava, nalaženje političke namjere, ili češće zavjere, u svemu. Ova naša sociološka karakterisika zna da optereti poslovanje, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.

Vlast i biznis su meduzavisni partneri čiji odnosi bitno određuju prosperitet jednog društva. Moji odnosi sa vlašću su uvijek korektni i profesionalni. U protekloj deceniji poslovanja u Crnoj Gori značajnu podršku i razumjevanje imao sam od Vlade i naročito od g. Duka novića, koga bih posebno izdvojio u smislu stimulisanja ekonomskog razvoja i modernizacije ekonomije. Imali smo i njegovu značajnu podršku u dovođenju stranih investitora, kao i u promociji Crne Gore kao investicione destinacije.

Ako i postoje nerazumijevanja, ona nisu posljedica loših namjera već različitih metoda, prioriteta ili ciljeva. I to je sasvim normalna pojava, jedino djeluje problematično kroz prizmu zlonamjernih skandal fabrikanata koji su, nažalost po društvo, takođe svakodnevna pojava. Oni zastupaju određene interesne grupe koje kroz kontrolu tabloida, spinovanje i pravljenje lažnih sukoba pokušavaju da utiču na javni i ekonomski život i skrenu pažnju sa realnih problema društva.

(Cijeli intervju u današnjim Vijestima)

Check Also

NLB Pay i Visa sa Vama na CIM Forumu

Forum kreativnih industrija i medija CIM Forum (Creative Industries and Media Forum), biće održan od …

One comment

  1. Logican je interes novine da ima intervju sa ovim biznismenom. Ali, iz ove predugacke price stvarno se ne moze definisati interes g-dina koji voli da se druzi sa Klointonom, da da intervju koji kaze nista a ne govori o ociglednom, a to je da je u nelikvidnosti Grupa, koja je sada vidljiva i laicima. Tako duboka nelikvidnost vodi stecaju i likvidaciji, a ne pohvalama da li se ima podrska ili nema.
    I, sa strukovne strane je prosto smijesno pominjati MIFID i nase trziste kapitala, to cak ni Trump ne bi uradio u svojem dubokom neznanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.