Tri najbolja i tri najgora preduzetnika koji su obilježili 2016. godinu

Dodajte komentar

Na Forbesovoj listi, osim malih iznenađenja i još manjeg broja svježih lica, na kraju svake godine uglavnom vidimo ista imena. Ovog puta predstavljamo vam drugačiju listu: troje milijardera ili milijarderki koji su znatno umanjili bogatstvo i čiji se ugled srozao, i troje koji i u 2016. prate moto „samo je nebo granica“. U stvari, našao se jedan kome ni nebo nije krajnje odredište.

TOP 3 „LUZERA“ U 2016.:

Primjer lošeg rukovodstva

Marissa Mayer dobila je vjetar u leđa kada je postala izvršna direktorka Yahoo-a 2013. godine. Uživala je reputaciju wunderkinda iz Silicijumske doline, jer je bila prva žena inženjer u Googleu i istakla se umjećem i znanjem. Kao Yahoo-ov izvršni direktor, imala je sve resurse koje je pomalo ’kljakava’ ali i dalje bogata kompanija mogla da ponudi: „kooperativan odbor, dosta novca i milijardu posjetilaca mjesečno.“

Uprkos tome, od kada je preuzela Yahoo, prihodi i profiti su opali. Pokušala je da ojača društvene mreže i mobilno reklamiranje, kupila je Tumblr (platforma za blogove) i BrightRoll (kompaniju za video reklamiranje) i na to potrošila oko 2,2 milijarde dolara. Ipak, Google i Facebook su jednostavno ’pojeli’ Yahoo online reklamiranje.

Telekomunikacioni gigant Verizon kupio je u julu ovog internet pionira za 4,83 milijardi dolara i označio kraj jedne ere za kompaniju koja je nekada definisala internet.

Od 4.5 milijarde dolara do nule

Šta se desilo sa ambicioznom mladom damom koju su upoređivali sa Steveom Jobsom, i koja je htjela da unese revolucionarnu promjenu u naše živote? Čini se da je Elizabeth Holmes imala dobre namjere, ali pogrešan put. Toliko pogrešan da joj je bogatstvo palo sa 4,5 milijardi na nula dolara, i prijeti joj zatvor.

Ne tako davno Elizabeth Holmes, koja je osnovala kompaniju Theranos, bila je proglašena za najmlađu milijarderku koja je bogatstvo stekla sama. Njeno bogatstvo u stvari predstavlja 50 odsto učešća u Theranosu, medicinskom start-upu osnovanom 2003. godine, u koji su investitori uložili na stotine miliona dolara.

Kompanija je zvučala prilično obećavajuće – pokušala je da unese revoluciju u industriju dijagnostifikovanja bolesti preko krvi. Tvrdila je da može da ustanovi preko 240 bolesti na osnovu samo nekoliko kapi krvi iz prsta. Međutim, kompanija je ove godine objavila da poništava sve nalaze napravljane na njihovom uređaju Edison.

Theranos i Elizabeth Holmes tužio je američki hedž fond Partner Fund Management koji je bio i njihov prvi investitor. Ovo je tek prva u nizu tužbi koje se očekuju.

Kad je Trumpu svanulo, njemu se smrklo

Iako je za godinu dana pao za samo dva mjesta na Forbesovoj listi, i sada je na četvrtom mjestu, Carlos Slim je u tom periodu izgubio skoro 30 milijardi dolara. Najbogatiji čovjek Meksika izgubio je veliki dio svog novca nakon što je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima. Stručnjaci procjenjuju da je sa skoro 54 milijarde dolara, njegovo bogatstvo palo na 49, i to samo za jedan dan, te kobne srijede, jedan dan nakon izbora. Razlog zbog koga je Slim izgubio novac jeste što je meksička valuta, pezos, pala 12 odsto i zbog slabljenja akcija na berzi.

Za vrijeme kandidature, Trump je optuživao Slima da pomaže Hillary Clinton da pobijedi, preko veza u Newyork Times-u. Slim je brže-bolje početkom decembra rekao je da će, ako Trump ostvari svoje obećanje o širenju američke ekonomije, otvaranju više miliona novih radnih mjesta i smanjenju poreza za srednju klasu, to biti „fantastično“ za Meksiko, jer će to povećati potrošnju u SAD.

TOP 3 „VINERA“ U 2016.:

Najinovativniji među najboljima

Iako Elon Musk nije među prvima kada je Forbesova lista najbogatijih u pitanju, svakako je najinovativniji. O njemu smo pisali u prošlom broju kada smo spominjali putovanje na Mars, koje će najvjerovatnije, zahvaljujući između ostalih i njemu i kompaniji SpaceX, uskoro postati realnost. Pored osvajanja vasione, Musk ima i viziju kakav bi čovjekov život trebalo da izgleda u eri automatizacije.

Ove godine Musk je spojio svoju kompaniju Tesla Motors, koja je proizvođač električnih automobila, sa proizvođačem solarnih panela i baterija SolarCity. Cilj ovog poteza jeste kreiranje prve i jedine svjetske samoodržive energetske kompanije. Krajem oktobra predstavio je u Los Anđelesu crep u koji su ugrađeni solarni paneli. Otkrio je da će biti jeftiniji od troškova postavljanja običnog krova i dodavanja solarnih panela. I to je samo dio njegovih ovogodišnjih aktivnosti.

Moćna žena u poslovnom svijetu muškaraca

Ona je sedma najmoćnija žena svijeta, a nije u politici, i 14. na listi žena koje su bogatstvo stekle same, a nije pevačica niti je u šou-biznisu, već u svijetu novih tehnologija u kome vladaju muškarci. Sheryl Sandberg operativna je direktorka Facebooka i teška je 1,4 milijardu dolara. Odgovorna je za zarađivanje novca, pod uslovom da korisnici ove društvene mreže budu srećni. Do njenog dolaska, Facebook nije zarađivao dovoljno. Prva je žena koja se našla u bordu direktora ove kompanije. Prije Facebooka, bila je potpredsjednica globalne online prodaje i poslovanja u kompaniji Google.

Knjigu „Lean In“ objavila je 2013. s još jednom autorkom, ima istoimenu neprofitnu organizaciju, a cilj je isti – da osnaži žene da preuzmu liderske pozicije. Sandbergovoj, uprkos velikim poslovnim uspjesima, nije sve ružičasto. Njen muž, Dave Goldberg, direktor kompanije SurveyMonkey, prošle godine preminuo je iznenada, u 47. godini.

Zuckerberg i dalje ne staje

Kao i Muska, i Marka Zuckerberga teško je bilo zaobići ove godine. Svoj imetak povećao je za preko deset milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu, i napredovao za deset mjesta na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi.

Vlasnik i direktor Facebooka i njegova žena Priscilla Chan obećali su septembra ove godine da će u narednoj dekadi potrošiti tri milijarde svog bogatstva na liječenje i preventivu svih bolesti. Ovo obećanje pratilo je odluku u decembru prošle godine, kada im se rodila ćerka Max, da će 45 milijardi dolara, koliko vrijedi 99 odsto kompanije, donirati sopstvenoj dobrotvornoj fondaciji, dok će oko 450 miliona dolara zadržati za sebe i svoju porodicu.

U aprilu ove godine omogućen je streaming videa uživo (Facebook Live), a počeo je aktivno da učestvuje na tržištu prodaje opreme za virtuelnu realnost. Pod njegovim rukovodstvom, Facebook obrće milijarde dolara od reklama.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *