Stratfor: Svjetska ekonomija će biti uzdrmana u 2017. godini

Dodajte komentar

Zaoštravanje monetarne politike u SAD i jak američki dolar će uzdrmati globalnu ekonomiju na početku 2017. godine, a najviše će biti pogođene zemlje u usponu sa visokim udelom duga denominovanim u dolarima, prognozira američka agencija Stratfor.

Među zemljama koje će jak dolar najviše ugroziti su Venecuela, Turska, Južna Afrika, Nigerija, Egipat, Čile, Brazil, Kolumbija i Indonezija, navodi agencija u svojoj prognozi ekonomskih kretanja u narednoj godini.

Pritisak na juan i uporno opadanje deviznih rezervi će, kako dodaje, istovremeno natjerati Kinu da pojača kontrolu nad odlivom kapitala.

Cijene sirove nafte će se, po procjeni Stratfora, umjereno oporaviti u 2017, delom zahvaljujući dogovoru većine vodećih proizvođača u svijetu, “ali se nijedna zemlja neće u potpunosti pridržavati zahtijevanog smanjenja proizvodnje nafte”.

Tempo oporavka sjevernoameričke proizvodnje nafte iz škriljaca će biti primarni faktor koji će uticati na Saudijsku Arabiju u pogledu politike produžavanja i većeg rezanja proizvodnje nafte iduće godine”.

Dok će sjevernoameričkim proizvođačima biti potrebno vrijeme da odgovore na oporavak cijena i da povećaju pumpanje, Saudijska Arabija, tvrdi Stratfor, zna da je znatniji rast cijena nafte malo vjerovatan.

To znači da će Saudijska Arabija aktivno intervenisati na tržištima u 2017, da bi zadržala ekonomiju na putu ponovnog uravnoteženja isporuka, posebno u svijetlu plana prodaje 5,0 odsto akcija u nacionalnom naftnom gigantu Aramku 2018. godine“.

Više cijene nafte će donijeti olakšanje proizvođačima “crnog zlata” u svijetu, ali ono može biti premalo i prekasno za zemlju poput ekonomski posrnule Venecuele, smatra agencija sa sjedištem u teksaškom gradu Ostinu.

Prijetnja od bankrota koji se nazire i oštro smanjenje uvoza osnovnih proizvoda zarad otplate duga, pokretaće socijalne nemire u Venecueli i otkriti već duboki razdor među pripadnicima vladajuće stranke i oružanih snaga“.

Razvijena tržista će takođe zabilježiti značajnu promjenu u 2017, koja će biti godina u kojoj se vraća inflacija, predviđa Stratfor i dodaje da će to biti razlog da centralne banke napuste nekonvencionalne politike i da se late mjera monetarnog zaoštravanja.

Primiču se kraju dani kada su centralne banke plavile tržišta s gotovinom. Teret će sada pasti na zvaničnike koji kreiraju fiskalnu politiku, a državna potrošnja će zamijeniti štampanje novca kao primarni motor ekonomskog rasta“.

Tržišta, koja su u posljednje vrijeme bila mirna i stabilizovana, što se duguje obilnoj likvidnosti i mlakom reagovanju na političke nemire, biće mnogo nestabilnija u 2017. Na sve pometnje u 2017. godini, od prijetnji eurozoni do moguće eskalacije trgovinskih svađa, investitori bi mogli dramatično da reaguju, upozorava se u prognozi i predviđa da bi značajno ljuljanje cijena aktiva, kakvo je zabilježeno u prva dva mjeseca 2016, lako moglo da se ponovi u više epizoda tokom 2017.

Sjedinjene Države se povlače iz svojih globalnih trgovinskih inicijativa, dok Velika Britanija, veliki zagovornik slobodne trgovine, gubi uticaj u Evropi u kojoj narasta protekcionizam“, piše Stratfor.

Globalni rast trgovine će, kako ocjenjuje, vjerovatno ostati napregnut u ukupnom poretku, dok će u izvozno zavisnim zemljama, poput Kine i Meksika, jačati motivacija da sačuvaju svoje odnose s dobavljačima i da traže nova tržišta. Nastaviće se trend zamjene većih trgovinskih sporazuma manjim, neambicioznijim, sklopljenim između pojedinačnih zemalja i blokova.

Put svjetske ekonomije u 2017. će biti turbulentan, a Indija će biti ključna studija slučaja za druge zemlje, kako razvijene tako i za nerazvijene, zbog svoje efikasnosti i prednosti koje pruža dekriminalizovana ekonomija bezgotovinskog plaćanja (cashles), i koja ima sve više tehnologija na raspolaganju da se bavi mogućnostima, zaključuje Stratfor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *