NLB priprema plan reorganizacije, otpušta 22 radnika

Dodajte komentar

Uprava NLB banke namjerava da uruči 22 otkaza i da raskine kolektivni ugovor koji je potpisan na neodređeno vrijeme. Glavni izvršni direktor banke Martin Leberle o planu reorganizacije obavijestio je sindikat dan pred Novu godinu.

Da bismo NLB banku pravilno pozicionirali, pored digitalizacije, uvođenja funkcije inovacija i optimizacije procesa, planirana je nova organizacija banke i optimizacija broja zaposlenih. Projekat reorganizacije obuhvatiće organizacione jedinice banke koje obavljaju bek ofis funkcije, odnosno funkcije podrške (kabinet, sektor marketinga, razvoja, direktnog bankarstva i koordinacije, sektor pravnih poslova, sektor informacione tehnologije, sektor podrške i nabavke, sektor platnih sistema i sektor upravljanja bilansnim odnosima i operacijama na finansijskim tržištima), u kojim će ukupan broj izvršilaca biti smanjen za 22. Opšti cilj koji se želi postići ovim aktivnostima je da se unaprijedi poslovanje banke i operativni troškovi dovedu na kompetitivan nivo“, piše u mejlu koji je Leberle poslao Sindikatu NLB banke 30. decembra, a u koji je “Dan” imao uvid.

Grupa radnika se zbog toga požalila “Danu” i navela da članovi sindikata, kojih ima oko 250, već duže vremena dogovaraju štrajk, jer su veoma nezadovoljni klimom i međuljudskim odnosima u banci, posebno od februara kada je na čelo banke došao Leberle. Nezadovoljni su zahtjevima uprave, jer banka bilježi višemilionske dobitke u poslovanju.

Dodatan razlog za nezadovoljstvo radnika je i to što uprava namjerava da raskine kolektivni ugovor. Oni su krajem novembra poslali dopis Sindikatu banke u kojem su naveli da ih “obavještavaju o raskidu kolektivnog ugovora.

Danom dostavljanja ovog obavještenja počinje da teče rok od šest mjeseci, u kojem će se najduže primjenjivati odredbe kolektivnog ugovora. Pozivamo vas da se po prijemu obavještenja obratite upravi kako bi zakazali sastanak između predstavnika Sindikata i NLB banke radi što bržeg otpočinjanja pregovora za zaključenje novog kolektivnog ugovora“, piše u dopisu poslatom 24. novembra. Dopis su potpisali izvršni direktori Leberle, Dino Redžepagić i Robert Kleindienst.

Na dopis o obavještenju ugovora, upravi je odgovorio predsjednik Sindikata Veselin Krivokapić.

S obzirom da našim kolektivnim ugovorom nije propisan način na koji jedna strana može otkazati ugovor, niti način na koji isti prestaje, smatramo da vaša odluka nije utemeljena na Zakonu i da kao takva ne može proizvoditi pravno dejstvo. Molimo vas da nam na uvid dostavite Odluku uprave banke kojom je odlučeno da se jednostrano otkaže kolektivni ugovor kako bismo blagovremeno pokrenuli postupak u vezi sa dokazivanjem njene zakonitosti“, odgovorio je direktorima Krivokapić.

Sindikat, kako nam je kazala grupa radnika, još nije dobio odluku uprave o jednostranom raskidu ugovora.

Krivokapić je zbog odluke uprave izrazio zabrinutost, jer, kako je naveo u dopisu, takav čin nije u duhu dobrog socijalnog dijaloga. On je podsjetio da je članom 84 kolektivnog ugovora propisano da se ugovor zaključuje na neodređeno vrijeme, te da takav ugovor može prestati sporazumom svih učesnika.

Dakle, pravo je sindikata i poslodavca da podnose predloge za izmjenu ili dopunu kolektivnog ugovora, no same izmjene i dopune mogu biti važeće isključivo ukoliko se postigne saglasnost obje strane u pregovorima“, zaključio je Krivokapić.

Ne žele da komentarišu javno

“Dan” je u vezi sa planom reorganizacije i raskidanjem kolektivnog ugovora poslao pitanja upravi NLB banke u Podgorici.

“Pitanja koja se tiču naših zaposlenih i organizacije su internog karakterate ista, stoga, ne komentarišemo javno”, kazala je “Danu” PR menadžer Mabita Ramajana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *