Nema osnova za oduzimanje licence CKB-u

Dodajte komentar

Nepravilnosti koje su otkrivene u radu Crnogorske komercijalne banke i zbog kojihje nedavno u Nikšiću uhapšeno 11 bivših i sadašnjih radnika ne predstavljaju osnov za oduzimanje licence ovoj banci – rečeno je Pobjedi iz Centralne banke.

Nepravilnosti u radu CKB su rezultat krivičnopravnih radnji za čije utvrđivanje i stepen odgovornosti nije nadležna Centralna banka. Ovakve radnje ne predstavljaju razlog za oduzimanje licence banci, jer je banka preduzela mjere kojima je eliminisala mogućnost oštećenja ili narušavanja interesa deponenata objasnili su iz CBCG.

Podsjetimo da su uhapšeni radnici, kako se sumnja, oštetili banku za četiri miliona eura tako što su neovlašćeno prenosili novac sa računa klijenata na druge tekuće račune i podizali gotovinu bez odobrenja klijenata.

Iz CBCG su kazali da CKB nije usamljen slučaj.

Imamo saznanja da su se i u nekim drugim bankama dešavale krivične radnje zaposlenih i da su banke u svim slučajevima zaštitile klijente od potencijalne štete i prijavile ove radnje nadležnim organima“, kazali su iz CBCG u odgovoru na pitanje da li je sličnih radnji bilo u drugim bankama.

Iz Centralne banke su našoj redakciji kazali da tokom kontrolnih postupaka kod CKB nijesu konstatovali ovakve radnje iz prostog razloga što to nije predmet kontrole CBCG.

CBCG ne vrši inspekcijsku kontrolu pojedinačnih transakcija u banci, već supervizorsku zasnovanu na utvrđivanju i procjeni rizičnog profila banke“, objasnili su iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *