Kako Toyota zamišlja automobil budućnosti (foto)

Dodajte komentar

Toyota je nastavila tradiciju predstavljanja futurističkih konceptnih vozila premijerom novog Concepta-i na aktuelnom Međunarodnom sajmu elektronike (CES 2017) u Las Vegasu.

Za prezentaciju nije odabran neki veliki auto-salon, poput recimo onog u Detroitu, već upravo ovaj sajam na kome kompanije iz različitih oblasti prikazuju najnovija dostignuća na polju savremenih tehnologija, kao i rješenja koja će ući u širu upotrebu u bliskoj budućnosti.

Concept-i nastao je u Toyotinom istraživačkom CALTY odjeljenju u Kaliforniji, koristeći tehnologije razvijene u Toyotinom habu u San Francisku. Ideja koja stoji iza koncepta je ponuditi korisnicima automobil sa sistemima vještačke inteligencije koji može da predvidi potrebe vlasnika i unaprijedi njegov svakodnevni život.

Kako kažu u Toyoti, srce automobila je moćni sistem vještačke inreligencije koji je u stanju da uči u interakciji sa vozačem i da izgradi “smisleni i humani” odnos sa njim.

Concept-i nudi vozaču mogućnost da manuelno upravlja automobilom, uz opciju potpuno automatizovane vožnje, pri čemu je osnovni zadatak vozila da unapijredi bezbjednost ali i da kroz komunikaciju sa vozačem izađe u susret njegovim željama i potrebama.

Automobil je u stanju i da postepeno prelazi iz manuelnog u automatski mod vožnje, tako što prati ponašanje i koncentraciju vozača, ali i uslove saobraćaja, pri čemu po potrebi pojačava ili smanjuje podršku automatizacije u vožnji.

Dizajn vozila je takođe revolucionaran – automobil je oblikovan iznutra ka spolja. Concept-i je izuzetno aerodinamično vozilo, sa velikim staklenim površinama koje omogućavaju prodor spoljne svjetlosti i bolju preglednost.

Nekonvencionalni sistem otvaranja vrata doprinosi lakšem pristupu putničkoj kabini, naročito u uslovima parkiranja u garažama gdje je prostor između vozila mali.

Kao što je navedeno, srce automobila je kompjuter sa svojstvima vještačke inteligencije, kome je Toyotin kreativni tim dao nadimak “Yui“.

“Yui” posjeduje sposobnost da komunicira sa vozačem koristeći zvučne i svjetlosne signale, pa čak i fizički kontakt, kako bi ga upozorio na eventualnu opasnost. U ovom automobilu budućnosti ne dominiraju klasični, veliki ekrani osjetljivi na dodir, koji su postali neizbježni u savremenim serijskim modelima, već “head-up” displej koji projektuje sve potrebne informacije na vetrobransko staklo, čime je vozaču omogućeno da ne skida pogled sa puta ispred sebe i da ostane skoncentrisan na vožnju.

Concept-i je nešto što smo već viđali kao ideju u holivudskim SF filmovima, samo što se ovog puta Toyota potrudila da jedan takav futuristički automobil približi realnosti.

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *