Još jedan šamar za Uber u Švajcarskoj

Uberovi vozači imaju status radnika i kompanija mora za njih plaćati doprinose, izvijestili su u četvrtak švajcarski mediji o odluci švajcarskog zavoda za osiguranje na radu.

Švajcarska Suva pruža usluge obaveznog osiguranja od nezgoda na radu i učestvuje u utvrđivanju statusa radnika.

U švajcarskom zavodu smatraju da su vozači Uber Technologiesa zaposleni u toj kompaniji budući da snose posljedice ako ne poštuju njene propise i budući da ne mogu sami određivati cijene ni uslove plaćanja, izvijestio je švajcarski radio SRF, pozivajući se na presudu na žalbu neimenovanog vozača, u koju su navodno dobili uvid.

U Suvi nisu odmah bili dostupni za komentar tog izvještaja.

Predstavnici radnika izrazili su zadovoljstvo odlukom zavoda dok je čelnik Uberove švajcarske podružnice Rascoul Džalali u razgovoru za SRF kazao da Suvina odluka nije konačna u tom slučaju.

Ne budemo li mogli postići dogovor sa Suvom, moraćemo se osloniti na sudove“, poručio je Džalali.

Američki proizvođač aplikacije za posredovanje u uslugama prevoza utemeljen je 2009. godine i u kratkom je roku proširio poslovanje širom svijeta. U mnogim su se zemljama potom suočili s optužbama da zaobilaze standarde zaštite radnika i da izbjegavaju kolektivno pregovaranje s vozačima, tvrdeći da imaju status free-lancera.

Mnoge su zemlje zabranile usluge koje je Uber predlagao a kompanija se suočava i s brojnim sudskim bitkama i u matičnom SAD-u zbog pitanja standarda zaštite radnika, sigurnosnih propisa i mjera određivanja cijena.

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.