Evropa odahnula: Nafta napokon diže cijene svemu

Dodajte komentar

Inflacija u Njemačkoj naglo je porasla u decembru na godišnji nivo od 1,7 odsto, najviši nivo u posljednje tri godine, kao posljedica većih cijena grijanja i goriva.

Državna statististička agencija Destatis saopštila je da je stopa inflacije od 1,7 odsto u decembru skočila sa 0,8 procenata prethodnog mjeseca. To povećanje doprinijeće podsticanju inflacije u 19 zemalja eurozone.

Evropska centralna banka smanjila je kamatne stope i ubacuje 80 milijardi eura mjesečno u finansijski sistem da bi podstakla inflaciju u eurozoni sa niskih nivoa – 0,6 odsto u novembru – ka ciljanih dva odsto, što se smatra najboljim za privredu.

Odvojene cifre objavljene ranije pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Njemačkoj porasla neznatno na 5,8 odsto u decembru sa 5,7 odsto prethodnog mjeseca, uglavnom zbog sezonskih faktora.

Savezna agencija za rad saopštila je da je 2.568.000 ljudi registrovano kao nezaposleno,što je 36.000 više nego u novembru, ali je 11.000 manje nego u decembru 2015. godine kada je stopa nezaposlenosti bila 6,1 odsto.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, redovno raste tokom zimskih mjeseci kada ima manje poslova u nekim sektorima, kao što je gradjevinska industrija. Prema desezoniranom indeksu, stopa nezaposlenosti je ostala nepromijenjena na šest odsto, treći uzastopni mjesec.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *