Plemeniti metali zatvorili 2016. godinu u pozitivnoj teritoriji

Dodajte komentar

U prvoj polovini 2016.godine, investitori su više ulagali u zlato zbog zabrinutosti oko rasta globalne privrede, opreznog pristupa američke centralne banke po pitanju povećanja kamatnih stopa i referenduma u Velikoj britaniji o članstvu u EU. Do kraja juna zlato je u odnosu na početak januara bila na dobitku oko 21 odsto.

Cijena zlata je najviše pala nakon američkih predsedničkih izbora 8. novembra i pobjede Donalda Trampa, koji je obećao da će većom potrošnjom i smanjenjem poreza ubrzati ekonomski rast, zbog čega su investitori postali skloniji riziku.

Cijena zlata je zabilježila najniži nivo u 10 mjeseci 15. decembra, nakon odluke Federalnih rezervi da poveća kamatne stope za 0,25 odsto, u rasponu od 0,50% do 0,75 odsto. Pri tom je američka centralna banka nagovestila još tri povećanja u ovoj godini.

Zlato je osjetljivo na kretanje američke monetarne politike, obzirom da rast kamatnih stopa utiče na rast dolara i prinosa na obveznica, koje donose zaradu. S druge strane zlato, kao i sva roba koja se obračunava u dolarima, postaje skuplje za imaoce drugih valuta što, uz oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga, smanjuje tražnju.

U 2017. godini mogli bi biti svedoci daljnjeg slabljenja cijene zlata, zbog tri projektovana povećanja kamnatnih stopa Fed-a, što bi dovelo do jačanja dolara”, smatra Peter Fertig, osnivač “Quantitative Commodity Research”i dodaje, “Međutim, neke geopolitičke neizvesnosti mogle bi pozitivno uticati na zlato”.

Poslednja tri dana decembra ijcena zlata je rasla, pa je na nedjeljnom nivou plemeniti metal bio na dobitku, prekinuvši tako sedmonedjeljni negativni niz.

Investitori grade pozicije u zlatu, prvenstveno jer se smatra da će berze pogoditi neke turbulencije. Najveća opasnost dolazi iz Evrope” , kaže Jeffrey Sica, direktor Odjeljena investicija u “Sica Wealth Management”.

Investitori se, piše “Bloomberg”, spremaju za iznenađenja u 2017. godini zbog antiestablišment revolucije širom Evrope i približavanja izbora u Francuskoj, Holandiji i Njemačkoj.

Zlato se smatra zaštitom od geopolitičkih rizika

Platina je tokom prošle godine porasla nešto više od 1 odsto, i 31. decembra cijena joj je iznosila 898,55 dolar. Međutim to je prvi dobitak ovog metala u poslednje četiri godine. I drugi plemeniti metali su zatvorili prošlu godinu u pozitivnoj teritoriji, pri čemu je paladijum ostvario najbolji učinak, zaradivši 21 odsto. Na kraju godine cijena unce paladijum je iznosila 680,75 dolara. Primarna upotreba paladijuma je u auto industriji u proizvodnji katalizatora, a njegova potrošnja u ove svrhe čini oko 75% od procijenjene globalne tražnje, zbog čega ova roba ima koristi od rasta tržišta automobila u Kini i SAD.

Razlika cijene paladijuma i platine je najniža u skoro 15 godina. U jednom trenutku, razlika cijena ova dva plemenita metala se u decembru snizila na oko 141 dolar.

Za srebro je protekla godina bila najbolja od 2010. Na kraju godine cijena unce srebra je iznosila 15,92 dolara, što predstavlja rast od 15 odsto, na godišnjem nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *