Nurković: Pred nama su investicije koje će promijeniti sliku Crne Gore

Dodajte komentar

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković kazao je Dnevnim novinama da Crnu Goru u 2017. čeka veliki broj investicija iz oblasti saobraćaja koje će promijeniti sliku države.

Osim velikih kapitalnih projekata na kojima se aktivnosti intenziviraju, kako navodi Nurković, svake godine se na putnoj mreži Crne Gore realizuje značajan broj projekata, koji po strukturi i vrijednosti možda nijesu tako kompleksni i zahtjevni, ali svakako utiču na poboljšanje kvaliteta naših puteva i povećanje sigurnosti korisnika.

Takav trend namjeravamo da zadržimo i dalje, vodeći računa o ravnomj ernom razvoju države. U svakom slučaju, mislim da su pred nama velike i male investicije čija će realizacija promijeniti sliku Crne Gore. Osim što će biti neophodna podrška razvoju privrede države, stvoriće uslove da se mijenja demografska struktura, a tu dominatno mislim da će uticati na smanjenje odliva mlađeg stanovništva sa sjevera Crne Gore”, rekao je Nurković za DN.

Govoreći o radovima na prioritetnoj dionici auto-puta Nurković ističe da je period adaptiranja i usaglašavanja sa kineskim partnerom za nama.

Proces projektovanja i obezbjeđivanja dozvola koordiniran je kako treba, a sama činjenica da je u ovom momentu obezbijeđen veliki broj građevinskih dozvola, daje nam za pravo da očekujemo da će se puni kapacitet radova vidjeti već u 2017. godini. Priprema ovako velikih i zahtjevnih građevinskih objekata zahtijeva vrijeme. U ovom trenutku je na projektu angažovano oko 1.400 radnika, što zaposlenih u kompaniji CRBC, što angažovanih kod podizvođača. Od proljeća 2017. godine, prema najavama kineskih partnera, taj broj će se značajno uvećati”, rekao je ministar.

Vodeći računa o vrijednosti ove investicije Vlada Crne Gore se postavila kao veoma zahtjevan investitor.

Zahtjevan u odnosu na dosljednost u primjeni evropskih standarda i kvaliteta , a takođe i domaćih propisa i ugovorenih obaveza. Dinamika realizacije projekta je odgovornost Izvođača, očekujemo, a za to imamo i uvjeravanja čelnika kompanije, da će se poštovati ugovoreni rok završetka projekta. Podsjećam vas da su radovi na najvećim i najtežim objektima (tuneli i mostovi) započeti i na današnji dan imamo intenzivne radove na dva mosta, sedam tunela i na 70 odsto otvorene trase. Došli smo u fazu projekta kada je dosadašnji napor svih učesnika na Projektu mjerljiv i vidljiv, što se potvrđuje intenzivnim radovima na mostu Moračica na kojem ćemo uskoro imati izgrađena dva stuba u visini od 12 metara i jedan u visini od šest metara. Takođe, značajno je napomenuti da je do sada iskopano oko 2.000 m tunela, i sa svakim daljim metrom, dinamika napretka radova će rasti”, rekao je Nurković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *