Izmjene Zakona o Centralnoj banci proslijeđene Vladi

Dodajte komentar

Predlog izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci, kojim bi ova institucija trebalo da dobije i veću nezavisnost, proslijeđen je Vladi.

Iz Centralne banke Pobjedi su kazali da u Predlogu nema većih izmjena u odnosu na nacrt, koji je bio na javnoj raspravi u januaru ove godine. Nacrtom je, podsjetimo, definisano da Savjet CBCG ima osam, umjesto sadašnjih sedam članova, odnosno trećeg viceguvernera, kao i da članovi Vlade neće moći da prisustvuju sjednicama Savjeta, a da Skupština odlučuje o raspolaganju imovinom CBCG.

Predlog zakona ne sadrži suštinski značajne izmjene u odnosu na tekst nacrta ovog. Pribavljanje mišljenja nadležnih domaćih organa državne uprave na predlog ovog zakona je u nadležnosti Ministarstva finansija, koje je i ovlašćeni predlagač prema Vladi pojasnili su iz CBCG.

Oni su podsjetili da je krajem jula ove godine Evropska komisija dala pozitivno mišljenje o nacrtu izmjena zakona. Nakon toga dostavljen je na mišljenje nadležnim organima
državne uprave.

Cilj predloženih izmjena je potpuno usklađivanje sa pravnom tekovinom EU, odnosno preporukama iz izvještaja o skriningu za Poglavlje 17 Ekonomska i monetarna politika. Takođe treba da bude usklađen sa mišljenjem EK na nacrt ovog zakona. Najvažniju novinu predstavlja dopuna važećeg zakona sa dva nova poglavlja, kojima se uređuje poslovanje CBCG od dana pristupanja EU i Evropskoj monetarnoj uniji, i to na način koji je u potpunosti usklađen sa odredbama Ugovora o funkcionisanju EU i odredbama Statuta ESCB i ECB, objasnili su iz CBCG.

Oni su dodali da će se CBCG integrisati u ESCB danom pristupanja Crne Gore EU.

CBCG će poslove i zadatke vezane za definisanje i sprovođenje monetarne politike Evropske unije, deviznih operacija i zajedničkog platnog prometa obavljati od dana pristupanja Evropskoj monetarnoj uniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *