Država sindikatu dužna 711.586 eura

Dodajte komentar

Država Crna Gora dužna je Savezu sindikata (SSCG) 711.586 eura, to je konstatovano na poslednjoj sjednici Vlade, a isplatu tog novca u SSCG očekuju nakon praznika. U pitanju je novac koji je po tužbama “žrtava tranzicije”, odnosno radnika koji su ostali bez posla, isplaćivan sa računa SSCG, a to je bila obaveza Vlade.

Vlada je u julu 2008. sa SSCG potpisala memorandum o načinu i dinamici isplate otpremnina licima za čijim radom je prestala potreba u bivšim društvenim preduzećima u periodu od jula 2000. do decembra 2007, a koja nijesu ostvarila pravo na isplatu otpremnine u toku procesa prestrukturiranja i privatizacije ovih preduzeća do osnivanja Fonda rada. Memorandumom je bilo predviđeno da otpremnina iznosi 1.926,55 eura po zaposlenom, te da se isplata realizuJe na osnovu kriterijuma koje utvrdi SSCG, koji je istovremeno bio dužan da sačini spiskove preduzeća po pojedinim opštinama, kao i spiskove u okviru tih preduzeća kojima je isplata otpremnine namijenjena.

Ukupno potrebna sredstva za realizaciju ove aktivnosti iznosila su 16,5 miliona eura koja su uplaćena na žiro račun Fonda solidarnosti

Saveza, nakon čega je sindikat preuzeo obavezu distribucije sredstava po opštinama do krajnjih korisnika, što je i urađeno, a dokumentovano je izvještajem o izvršenoj isplati.

Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica kazao je za “Dan” da očekuje isplatu novca nakon praznika, te da će sredstva iskoristiti uglavnom za plaćanje poreskog duga državi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *