Auto-put će se brže graditi u 2017.

Dodajte komentar

S obzirom na to da smo u prošloj godini počeli radove na ključnim objektima prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare i dobili građevinske dozvole, dinamika radova u ovoj godini će biti značajno brža, saopštili su predstavnici kineske kompanije CRBC.

Počeli od težeg kraja

Na izgradnji auto-puta trenutno je angažovano 1.500 radnika, a u prošloj godini probijeno je 520 metara tunela Vj eternik, najdužeg na prioritetnoj dionici i jednog od najzahtjevnijih objekata na cijelom auto-putu.

Krenuli smo od najtežih objekata, jer od napretka u njihovoj izgradnji zavisi i napredak cijelog projekta. Zadovoljni smo, jer smo i u prethodnom periodu uspjeli da se uskladimo sa planiranom dinamikom za 2016. godinu. Očekujemo da će napredak ukupnih radova u ovoj godini biti dobar. Želimo da građanima Crne Gore izgradimo kvalitetan auto-put, koji će biti građevinsko obilježje u ovom dijelu Balkana, kazali su Pobjedi predstavnici kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici Smokovac Mateševo.

Iz CRBC-a podsjećaju da počeli radove na nekim od najzahtjevnijih objekata autoputa mostu Moračica i tunelima Vjeternik i Jabučki krš. Most Moračica će biti dugačak 960 metara, a najveća visina stuba će iznositi 161 metar.

Tuneli

Za most Moračica su završeni svi zemljani radovi na pet središnjih stubova i na osloncu P0. Završili smo betoniranje temeljnih stopa za četiri središnja stuba. Sada radimo na armiračkim i betonskim radovima na tim stubovima, uz upotrebe klizne oplate. Na stubovima P2, P3 i P4 je završena prva kampada. Možemo reći da most polako “izranja i sada su efekti urađenog vidljivi i običnom posmatraču, rekli su predstavnici CRBC-a.

Trasa prioritetne dionice auto-puta imaće 16 tunela. Najzahtjevniji i najduži je tunel Vjeternik, ukupne dužine 5.891 metar, od kojih je lijeva cijev tunela duga 3.039 metara, a desna 2.852 metra.

Sa ulazne strane Vjeternik je probijen ukupno 261 metar, a sa izlazne 260,4 metra. Struktura zemljišta nije povoljna, pa tokom probijanja nailazimo na poteškoće u vidu pukotina i jama, zbog čega moramo u veoma kontrolisanim uslovima da miniramo, objašnjavaju iz CRBC-a.

Dodaju da trenutno 130 radnika radi na tunelu Vjeternik, sa obje strane.

Radove na tunelu obavljaju kompanije CRBC i Bemaks. Radi se u tri smjene. Od februara ove godine radovi će biti intenzivirani, jer ćemo imati tri puta više radnika. Planiramo da probijemo tunel Vjeternik do februara naredne godine, a kompletno završimo do jula 2018. godine, izjavili su predstavnici CRBC-a.

Intenzivno se, kako navode, radi i na tunelu Jabučki krš, koji se nalazi na 35. kilometru od početne tačke auto-puta na Smokovcu.

Ovaj tunel probija se kroz najnepovoljniji sastav zemljišta, što ga čini jednim od zahtjevnijih objekata. Dužina desne cijevi je 1.360 metara, a lijeve 1.455 metara. Radi bržeg napretka radova, kompanija CRBC je uvezla dva specijalna rovokopača, koji su pogodni za sastav zemljišta u Jabučkom kršu, omogućavaju brže probijanje tunela i imaju važan ekološki aspekt, jer se izbjegava miniranje. Očekivanja su da će ovaj tunek biti probijen za godinu naveli su iz CRBC-a.

Predstavnici kineske kompanije podsjećaju da su nedavno dobijene i građevinske dozvole za tunele Kosman, Mala trava, Mrke i most Gornje Mrke.

Na projektu je sada angažovano 1.488 radnika, računajući zaposlene u kompaniji CRBC i u kompanijama podizvođačima. Bez podizvođača, broj zaposlenih u kompaniji CRBC koji su angažovani na izgradnji je 1.224 saopštili su iz CRBC-a.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *