Srbija prodaje Dunav osiguranje za 110 miliona eura

1 komentar

Vlada Srbije definisala je okvirnu cijenu za privatizaciju “Dunav osiguranja” od 110 miliona eura, saznaje “Blic“.Ipak, kako kažu dobro upućeni, ukoliko se bude odlučila da proda ovu kompaniju, moći će da dobije maksimalno 60 miliona.

Razlog za ovakav raskorak je taj što se kod procjene vrijednosti osiguravajućih kuća primjenjuju evropski standardi, po kojima se na osnovu visine premija osiguranja definiše i broj zaposlenih i niz drugih parametara. A, po tom osnovu Dunav ima dva puta više zaposlenih nego što je optimalno, što mu znatno umanjuje tržišnu vrijednost.

Na ovakve anomalije upozorila je i poznata revizorska kuća “PricewaterhouseCoopers” (PwC) koja je na zahtjev Ministarstva finansija snimila stanje u ovoj kompaniji, i to na dan 31. decembra 2015. godine. Radna verzija njihove “dijagnostike” dostavljena je menadžmentu i Vladi Srbije. Sa stanjem je upoznat i MMF, koji je i tražio da to do kraja novembra uradi nezavisna revizorska kuća kako bi se definisala strategija privatizacije, uz uslov da se prodaja završi do kraja 2017. godine.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 kaže, međutim, da Vlada vrednovanje “Dunav osiguranja” zasniva na znatno boljim poslovnim rezultatima nego prethodnih godina, što je konstatovala i revizorska kuća.

– Prema tim podacima, “Dunav osiguranje” je od gubitka u 2014. godini od tri milijarde dinara, u 2015. imalo dobitak od 1,1 milijardu. Povećana je i vrijednost aktive za 10,9 odsto. To, kao i razgranata mreža i imovina kompanije, po procjeni Vlade, donosi vrijednost kompanije između 100 i 120 miliona. To su želje, a šta će biti realnost, vidjećemo… – objašnjava sagovornik.

Kako kaže, problem je što srazmjera odnosa ukupnog iznosa premija i broja zaposlenih nikako nije na strani “Dunava”, pošto po tom kriterijumu ima najmanje duplo više zaposlenih nego što je potrebno, a to znatno umanjuje cijenu. Loša okolnost su i gubici iz ranijih godina od četiri milijarde dinara.

Sagovornik “Blica” dodaje da je na ovu nesrazmjeru upozorila i revizorska kuća PwC.

– Po ovom kriterijumu trebalo bi da radi 1.500, umjesto sadašnjih 3.000 ljudi. Nema partnera koji bi prešao preko ove nesrazmjere, pa cijena koju bi neko ponudio za “Dunav” ne može biti veća od 60 miliona eura, bar kako trenutno stoje stvari – kaže izvor Blica.

Iz “Dunava” nisu željeli ništa da komentarišu.

Madžar: Otežavajuće okolnosti

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da cijenu određuje tržište i da je sve prije toga samo u sferi nagađanja.

– Mene ne čudi što MMF insistira na dijagnostičkom ispitivanju “Dunav osiguranja” jer je ova kuća loše poslovala i bila je veliki gubitaš. To, kao i prevelik broj zaposlenih, svakako umanjuje cijenu – kaže profesor Madžar.

tekst: bankarstvo.rs

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Dokle god iz partije sps budu razbijali Dunav svojim kombinacijama, drzava ce biti nula…
    Tako se radi i sa ostalim firmama u drustvenoj svojini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *