Orascom do marta preuzima ostrvo Lastavica i Mamulu

Dodajte komentar

Novoosnovana kompanija Orascom Hotel Management Mamula Montenegro planira da do marta preuzme u zakup ostvro Lastavica sa tvrđavom Mamula, na ulasku u Bokokotorski zaliv.

Predstavnici kompanije Mamula Montenegro kazali su Radiju Jadran da do tada dvije ugovorne strane treba da ispune još nekoliko uslova, predviđenih ugovorom o dugoročnom zakupu, kao i zaključcima Skupštine od prošle godine.

Svi preduslovi moraju biti ispunjeni kako bi ugovor bio zatvoren, nakon čega mogu da preuzmu lokaciju.

Na projektnoj dokumentaciji se uveliko radi. Francusko-portugalska firma MCMD je već angažovana na konceptualnom dizajnu eksterijera i enterijera, dok će do februara biti izabrani domaći timovi. Oni će biti angažovani na izradi glavnog projekta, kao i konzervatorskog projekta, koji je njegov sastavni dio. Obavezni smo da uradimo glavni i projekat konzervacije”, rekli su iz kompanije.

Takođe, prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, konzervatorski projekat mogu da izrade jedino javne ustanove za zaštitu kulturnih dobara i druga preduzeća i građani koji imaju konzervatorsku licencu.

Nakon završetka oba dokumenta, nadležni državni organi u roku od tri mjeseca treba da odgovore na zahtjev investitora za odobrenje glavnog projekta. Tek tada se stiče uslov da se zatraži građevinska dozvola. Od dana dobijanja građevinske dozvole, rok za završetak radova na restauraciji je 18 mjeseci.

Period izrade projektne dokumentacije će trajati šest mjeseci, a zatim se očekuje da procedura izdavanja građevinske dozvole bude završena u roku od tri mjeseca. Realno je da radovi na rekonstrukciji i restauraciji tvrđave počnu krajem ljetnje sezone, odnosno u septembru, kako bi se u predviđenom roku završio posao, a to je do sredine 2019. godine”, precizirali su u Mamuli Montenegro.

Kao dio švajcarske kompanije Orascom Hotel Management u Crnoj Gori, novoosnovana firma Orascom Hotel Management Mamula Montenegro predstavlja nacionalnu projektnu kompaniju odgovornu za realizaciju projekta.

Ona radi analize i mjerenja što je preduslov za kvalitetnu realizaciju projekta. Već su urađeni projekat zatečenog stanja, preliminarni izvještaj o geološkim uslovima izgradnje na dijelu tvrđave Mamula i izvještaj o strukturnim karakteristikama tvrđave. Ove analize su dio konzervatorskih uslova.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je u julu 2014. godine izdala konzervatorske uslove za izradu konzervatorskog projekta za zaštitu i revitalizaciju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na zahtjev Ministarstva održivog razvoja i turizma. U konzervatorskim uslovima jasno su izrečeni stavovi o tome na koji način treba zaštititi i revitalizovati tvrđavu Mamula i mi poštujemo ove zahtjeve”, tvrde u Mamuli Montenegro.

Prvi stav u uslovima je da savremena namjena kao i raspored funkcija u utvrđenju treba da budu prilagođeni istorijskim, ambijentalnim i memorijalnim vrijednostima utvrđenja i cjelokupne lokacije.

Takođe, u uslovima stoji da je prije izrade projekta neophodno obaviti arhitektonska i konzervatorska istraživanja, kao i istraživanja istorijske dokumentacije, pisanih i drugih izvora, što je investitor i uradio”, podsjetili su iz kompanije.

U konzervatorskim uslovima je jasno navedeno i da je projektom potrebno predvidjeti adekvatnu prezentaciju memorijalne zbirke vezane za zatočeništvo Bokelja u utvrđenju tokom Prvog i Drugog svjetskog rata. Uspostavljanje muzeja će, kako su naveli, biti prioritet.

U restauraciju ostrva i tvrđave, predviđeno je ulaganje od 15 miliona eura. Program Orascoma podrazumijeva uspostavljanje muzeja, 23 hotelske sobe sa recepcijom i spa, četiri ugostiteljska objekta, rodavnice, bazena, kluba za vodene sportove na nemotorni pogon i izgradnju kompletne infrastrukture.

Skupština je krajem 2015. godine, dala zeleno svjetlo za ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na period od 49 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *