Bitcoin prvi put nakon tri godine iznad 1.000 dolara

Dodajte komentar

Bitcoin, najpoznatija virtualna kriptovaluta, u novu 2017. godinu ušla je s veoma dobrim rezultatom. Nakon više od tri godine njena je cijena dosegla najviši nivo u posljednje tri godine.

Nakon novembra 2013. i tadašnjeg rekorda od 1124,76 američkih dolara, 1. januara 2017. godine bitcoin je zatvorio na cijeni od 998 dolara, a već juče, 2. januara, njegova je cijena dostigla 1.027 dolara.

Zanimljivo je i da se cijena bitcoina našla iznad “psihološke granice” od 1.000 dolara u vrijeme kada je i sam kurs dolara vrlo visok (1,05 eura, odnosno 7,55 kuna za dolar). Ukupna tržišna kapitalizacija svih bitcoina na svijetu ovime je premašila 16 milijardi dolara, a samo u protekloj godini ona je porasla za više od 100%.

Trgovci bitcoinom pojašnjavaju da je posljednji rast cijene podstaknut velikom potražnjom za bitcoinom u SAD-u i Evropi. Sve više kupaca, naime, u virtualnoj valuti traži sigurnu luku jer očekuju dramatične promjene u svjetskoj ekonomiji. Dodatno, kineski investitori tokom posljednjih godinu dana su se pomamili za bitcoinom zbog pada vrijednosti juana, a Kinezima je virtualni novac privlačan i iz razloga što ga vlasti ne mogu kontrolisati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *