Žugić: Strani kapital stabilizovao bankarski sektor

Dodajte komentar

Bankarski sektor u proteklih deset godina održao je stabilnost, likvidnost i solventnost, čime je doprinosio razvoju cjelokupne ekonomije, smatra guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

Žugić je u razgovoru za Dnevne novine kazao da je u proteklom desetogodišnjem periodu značajno promijenjena struktura bankarskog sektora, koji je početkom ovog vijeka obnovljen i dalje razvijan na novim postulatima razvoja.

Razvoj je baziran na privatnom vlasništvu, tržišnim principima poslovanja, jačanju konkurencije, primjeni međunarodne regulative i standarda, razvoju supervizije na bazi rizika i primjeni “dobre” bankarske prakse. Znatno je promijenjena vlasnička struktura kapitala, struktura aktive i pasive, kao i poslovanje banaka, uz rast konkurencije. Pri tome, bankarski sistem je tokom čitavog perioda održao stabilnost, likvidnost i solventnost, čime je doprinosio razvoju cjelokupne ekonomije”, rekao je Žugić.

Guverner ističe da je strani kapital dvostruko doprinio razvoju bankarskog sistema.

Prvo, kroz direktnu kupovinu banaka i drugo, indirektno, kroz povećanje aktive bankarskog sistema koja je dolazila iz drugih sektora u koji je ušao strani kapital. Ulazak stranog kapitala u bankarski sektor značajno je doprinio stabilnosti bankarskog sektora, posebno u periodu krize. Naime, u periodu krize banke sa većinskim stranim kapitalom imale su značajnu podršku matičnih banaka. Podrška se ogledala u dokapitalizacijama, kupovini problematičnih potraživanja, pozajmicama pod povoljnim uslovima i slično”, rekao je Žugić.

On ističe da je na kraju 2006. godine u Crnoj Gori poslovalo 10 banaka sa mrežom od ukupno 124 organizacione jedinice i 128 instaliranih bankomata.

Na kraju trećeg kvartala 2016. godine, u Crnoj Gori posluje 15 banaka sa razgranatom mrežom od 206 organizacionih jedinica i 395 instaliranih bankomata. Širenjem ovog sektora, povećao se i broj zaposlenih i to sa 1.642 na kraju 2006. godine, na 2.482 na kraju trećeg kvartala 2016. Koncentracij a banaka na bankarskom tržištu je smanjena. Tri banke su na kraju 2006. pokrivale 64 odsto bankarskog tržišta (aktiva), odobrile 65 odsto ukupnih kredita i držale 68 odsto ukupnih depozita, dok je na kraju trećeg kvartala 2016. aktiva tri banke činila 40,87 odsto ukupne aktive, odobrile su ukupno 39,61 odsto ukupnih kredita i držale 42,06 odsto ukupnih depozita”, rekao je Žugić.

Potpuno obnovljeno povjerenje u bankarski sistem u proteklom period, kako navodi, ogledalo se kroz rast depozita.

Ukupni depoziti na kraju trećeg kvartala 2016. bili su za 2,6 puta iznad nivoa zabilježenog na kraju 2006. godine. Iznos kredita zabilježen na kraju trećeg kvartala 2016. bio je 2,3 puta viši nego na kraju 2006, dok j e kapital bio veći 3,4 puta. Likvidna aktiva, koja je prešla jednu milijardu eura, na kraju trećeg kvartala 2016. bila je blizu dva puta viša nego na kraju 2006. godine”, kazao je Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *