Preminuo tvorac Kinder jajeta William Salice

Dodajte komentar

Tvorac Kinder jajeta William Salice preminuo je u četvrtak ve;e u 83. u italijanskom gradu Paviji, izvijestila je fondacija “Color your life” koju je namijenio talentovanim mladim ljudima.

Salice, koji je u kompaniji Ferrero počeo da radi 1960., vrlo je brzo postao desna ruka njenog vlasnika Michelea Ferrera, oca čarobnoga namaza Nutelle koji je umro 2015.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka italijanski proizvođač čokoladnih bombona pokušao je da stvori nešto novo umjesto tradicionalnih čokoladnih jaja čiji su se kalupi koristili samo u vrijeme Uskrsa. Tako je nastalo Kinder Surprise jaje.

Čokoladna obloga u obliku jajeta u čijoj je unutrašnjosti plastična kapsula s dijelovima sitne igračke za slaganje odmah je postala hit. U više od 40 godina Ferrero je prodao milijarde Kinder jaja.

Salice je kasnije doprinio osmišljavanju i izradi brojnih drugih proizvoda fabrike Ferrero poput čokoladnih bombona Ferrero Rocher i Pocket Coffee.

U penziju je otišao 2007., a svotu u iznosu od 400.000 eura donirao je za stvaranje kampusa za mlade u dobi od 13 do 18 godina u kojem imaju priliku da razvijaju svoje umjetničke talente.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *