Od januara skuplje gorivo i manje naknade

Dodajte komentar

Za manje od sat vremena vladajuća koalicija izglasala je Zakon o budžetu sa setom propratnih zakona kojima se smanjuju ili ukidaju primanja i uvode novi nameti građanima.

Tako će od januara naknade majkama sa troje i više djece biti smanjene za 25 odsto, pa će majke koje su primale 336 eura primati 264 eura, a majke sa primanjima od 193 eura od januara će imati 146 eura. Vlada i Skupština nijesu prihvatile amandmane Andrije Popovića (LP) da naknade za majke iznose 288, odnosno 168 eura, ali zato jesu da se dječji dodatak djeci nezaposlenih roditelja koji nemaju drugih socijalnih davanja počne isplaćivati od 1. jula. Vlada je prvobitno predložila da se dječji dodatak za 4.300 djece ukine do 1. januara 2018. godine. Djeci po osnovu zakona pripada 31,8 eura mjesečno.

Vladajuća većina, koju čine 42 poslanika, usvojila je povećanje akciza od devet centi po litru goriva, što će početkom godine dovesti do povećanja cijene goriva. To će, prema najavama privrednika, dovesti do lančanog povećanja cijena svih artikala koji zavise od ovog energenta.

Usvojeno je i smanjenje zarada od osam odsto za funkcionere, zatim zamrzavanje obračuna minulog rada od 1. aprila za zaposlene u javnom sektoru, povećanje PDV-a na računarsku opremu sa sedam na 19 odsto, nastavak primjene kriznog poreza na plate od 11 odsto za plate iznad prosjeka. Usvojena je i izmjena Zakona o finansiranju političkih partija, pa će partijama iz budžeta pripasti 0,5 odsto, umjesto 0,6 procenata. To je smanjenje od 8609 hiljada eura.

Nakon što je usvojen set zakona, podržan je i Zakon o budžeu za narednu godinu koji će iznositi 2,06 milijardi eura. Njime je predviđeno zaduženje u narednoj godini od 455 miliona eura, dok je sanacionim planom predviđeno zaduživanje od 2,67 milijardi eura do kraja 2021. godine.

Skupština je usvojila i Zakon o završnom računu budžeta za prošlu godinu, sa revizorskim i godišnjim izvještajem o izvršenim revizijama i aktivnostima Državne revizorske institucije za period
od oktobra prošle do istog mjeseca ove godine. Usvojena je i odluka o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore za dva bloka između Ulcinja i Bara za grčku kompaniju Enerdžin oil i gas. Grci će dati garancije od tri miliona za prvi period istraživanja od tri godine.

Usvojeni su i izvještaji regulatornih agencija, kao i finansijski planovi regulatora za 2017. godinu. Usvojeni su i Zakon o reviziji, izmjene zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i o patentima, kao i izmjene i dopune Zakona o žigu.
Juče je na dnevnom redu bilo 38 tačaka.

Za dva zakona trebale dvije trećine poslanika

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu nije usvojen, jer je za njegovu podršku trebalo dvije trećine glasova poslanika. Pošto opozicija nije prisustvovala sjednici, u sali su bila 42 poslanika vladajuće koalicije. Iz istog razloga nije usvojen ni predlog zakona o izmjenama i dopuiama Zakona o manjinskim pravima i slobodama. Za tri mjeseca poslanici će moći da se izjasne o ovim aktima i tada će se odlučivati većinom glasova svih poslanika.

Izvor: Dan

Foto: Skupstina.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *