Euro nakratko skočio na 1,07 dolara

Dodajte komentar

Euro je u petak na međunarodnim tržištima, zadnjeg dana trgovanja u 2016., u jednom trenutku skočio na 1,07 dolara, nakon čega je ubrzo njegov uzlet splasnuo uslijed mršavog trgovanja uobičajenog pred novogodišnje praznike  na koje je ionako već otišla većina ulagača.

Eurom se u takvom svijetlu ubrzo potom trgovalo po 1,0543 dolara, što znači da je na dobitku od 0,4 posto u poređenju sa zatvaranjem trgovanja dan ranije. Tako je zajednička evropska valuta, uprkos svim dobicima koje je američka valuta ostvarila nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima, sada na gubitku svega tri posto prema dolaru od početka godine. Dobar dio analitičara u važnijim bankama čak predviđa da bi do pariteta dviju valuta moglo doći početkom iduće godine.

Euro je danas ojačao i 0,6 posto prema jenu, na 122,99 jena, no ostaje ipak na putu ovogodišnjeg gubitka prema jenu od 5,8 posto. U ranijem trgovanju u petak nakratko je dostigao najviše nivoe od sredine decembra.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je pak za 0,3 posto, na 102,40 bodova. Drži se tako ispod najviših nivoa u 14 godina od 103,65 bodova, koje je dostigao 20. decembra i ostaje na putu dobitka od 3,8 posto od početka godine.

Slično se kretala i japanska valuta, premda je prema dolaru u protekla tri mjeseca potonula 15 posto zbog očekivanja da će novoizabrani američki predsjednik Donald Trump podržati  državnu potrošnju i inflaciju u Sjedinjenim Državama, pa je takođe na dobitku od gotovo tri posto prema američkoj u ovoj godini.

Direktor u kompaniji za analizu valutnih tržišta Global-Info Co, Kaneo Ogino kazao je da je današnje trgovanje slabašno, uz napomenu da su iznenada ponude nestale i kratkoročni su ulagači poduprli euro te se poslužili jednom od manipulativnih tehnika uobičajenima za valutna tržišta u u okolnostima mršavog trgovanja. “To je sve”, zaključio je.

U fokusu je i kineski juan koji je na putu da ovu godinu zaključi na gubitku od oko sedam posto prema američkom dolaru, a što bi značilo da je najveći gubitnik među azijskim valutama u ovoj godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *