Centralna banka mijenja Podgorički model

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio je radnu verziju izmjena i dopuna Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju, poznatijeg kao Podgorički model.

Polazeći od značaja održivog finansijskog restrukturiranja za privredu u cjelini, banke i druge povjerioce ocijenjeno je opravdanim da se izmijeni i dopuni zakon kojima će se poboljšati važeća rješenja. To u cilju prevazilaženja uočenih problema u fazi njihove implementacije“, navodi se u saopštenju CBCG.

Izmjenama je predviđeno produženje roka za primjenu tog akta za godinu i poveća obuhvat kredita koji se mogu restrukturirati.

Kako se dodaje, pored kredita klasifikovanih u grupe “B” i ,,C”, uključeni su i krediti iz grupe ,,D”.

Utvrđena je i nova mjera restrukturiranja oslobađanje od tereta hipoteke, fiducije ili zaloge dijela sredstava obezbjeđenja srazmjerno smanjenju duga, a omogućeni su povoljniji poreski i drugi podsticaji učesnicima u restrukturiranju.

Dodaje se da je izuzetno od odredaba Zakona omogućeno korišćenje podsticaja i u slučaju da se restrukturiranje sprovodi samo između dužnika i jedne banke po internim procedurama banke.

Podgorički model je stupio na snagu 1. maja 2015, ali nije zaživio u praksi.

Savjet CBCG je usvojio Makroekonomski izvještaj za treći kvartal ove godine.

Konstatovano je da je zabilježeno povećanje deficita tekućeg računa, koje je i bilo projektovano imajući u vidu izgradnju autoputa, kao i realizaciju drugih projekata u oblasti energetike i turizma.

Bankarski sistem je stabilan, solventan i visokolikvidan. Nivo aktivnih i pasivnih kamatnih stopa i dalje je u padu. Konstatovan je nastavak trenda pada loših kredita“, navodi se u saopštenju.

Usvojen je izvještaj o kretanju cijena za treći kvartal, u kojem je konstatovano da je inflacija u septembru zabilježila rast od 0,3 odsto u odnosu na kraj prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *