Tramp je već počeo jedan rat, i djeluje da je kasno

Dodajte komentar

SAD i Kina će vjerovatno pasti u vrtlog osvete kada je riječ o trgovini u 2017. ukoliko Donald Tramp svoje riječi pretvori u akciju.

Ekonomista China Beige Book's, Derek Scisors kaže da Tramp može da počne da ostvaruje svoje prijetnje tako što će uvesti na primjer, posebne tarife na kineski čelik.

Ali će onda Kina poželjeti osvetu. Posle toga Tramp će uzvratiti, i eto nas u vrtlogu”, rekao je Scisors za CNBC.

Scisors je dodao da je malo vjerovatno da će Peking dodatno devalvirati juan jer postoji opasnost od odliva kapitala u druge zemlje.

Da Kina može biti sledeća Trampova meta misli i ekonomista Peter Navaro, koji je odnedavno u Trampovom timu za trgovinu. Podsjetimo, on je prošle nedjelje rekao da vjeruje da Kinezi nisu fer igrači kada je trgovina u pitanju.

Navaro je autor dokumentaronog filma “Smrt u Kini“, koji govori o tome kako je Amerika izgubila svoju proizvodnju zbog Kineza.

Pomozite Americi, zaštitite svoju porodicu. Ne kupujte Made in China“, kaže Navaro u filmu.

Tramp nije krio svoje stavove prema Kini ni tokom kampanje, a ni kasnije. Naljutio je Kineze i razgovorom sa tajvanskom predsjednicom.

Tako da i prije nego što je Tramp zvanično stupio na dužnost, dvije najveće svjetske ekonomije su počele da zadaju udarce jedna drugoj.

Evo samo primjera: kineski onlajn trgovac Alibaba opet je na američkoj crnoj listi zbog navodne prodaje falsifikovane robe. Predsjednik Alibaba grupe Majkl Evans sumnja da je odluka “zasnovana na stvarnim činjenicama ili pod uticajem trenutne političke klime”

Iz Kine je takođe stigla vijest da se sprema drakonska kazna za Dženeral motors zbog monopola. Peking upozorava da će, ukoliko Tramp počne trgovinski rat s Kinom, to imati posljedice.

Mnogi izvršni direktori američkih kompanija, ali i ekonomisti zabrinuti su da bi takva Trampova politika mogla da izazove trgovinski rat. A to bi išlo na štetu američkih radnika i potrošača

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *