Nema gradnje na Valdanosu i Solani

Skupština opštine Ulicnj usvojila je prijedlog Prostorno Urbanističkog Plana koji je pripremio Centar za Arhitekturu i Urbanizam.

Ovaj dokument donosi dvije značajne vijesti koje se odnose na Solanu i Valdanos.

Dokument kojem su odbornici potvrdili saglasnost predviđa posebnu vrstu zaštite Maslinade Valdanos, gdje je u potpunosti zabranjena bilo koja vrsta izgradnje i revitalizacija i valorizacija tog naselja u sportske i rekreativne svrhe, učineći korak naprijed u procesu povraćaja Maslinade Valdanos“, navodi se u saopštenju za javnosti SO Ulcinj.

Osim Valdanosa, poseban tretman planiran je za Solanu.

Na kojoj je takođe zabranjena izgradnja turističkih ili stambenih jedinica, postavljajući uslove za revitalizaciju proizvodnje soli i valorizaciju te teritorije kao pješačke rekreativne zone i razvoj ornitološkog turizma. Osim navedenog, PUP predviđa zaštitu Solane kao park i spomenik prirode i uvršćenje u RAMSAR zaštićena područja čime su postignuti zajednički ciljevi Opštine Ulcinj, međunarodne zajednice i nevladinog sektora za zaštitu Solane“, objašnjeno je u saopštenju.

Još jedna novina PUP-a je planiranje brze saobraćajnice od četiri kolovozne trake u naselju Štoj i most preko rijeke Bojane koji će povezati Crnu Goru sa Republikom Albanijom i omogućiti dodatnu valorizaciju grada kao destinacije elitnog turizma imajući u vidu da se u naselju velike plaže planira izgradnja turističkih kompleksa viših kategorija.

Usvajanje PUP-a predstavlja dodatni podsticaj za rad u lokalne uprave jer usvajanje ovog dokumenta predstavlja skidanje blokade u procesu donošenja detaljnih urbanističkih planova za gradska naselja, korak koji će u sledećem periodu stani na putu divljoj i nelegalnoj gradnji objekata u teritoriji Opštine Ulcinj“, poručuju iz gradske vlasti.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *