Bankar.me intervju – Martin Leberle, NLB banka: Konkurencija nas tjera da budemo bolji

Dodajte komentar

Da bi banke bile troškovno efikasnije i time mogle da nude atraktivnije cijene za klijente, neophodno je da ostvare dovoljno tržišno učešće. Ono što će u budućnosti praviti razliku, je sposobnost banaka da proizvode efikasnija i atraktivnija rješenja za klijente, i to ne samo za pojedinačne proizvode, kazao je glavni izvršni direktor podgoričke NLB banke Martin Leberle

On je u  intervjuu za Bankar.me naveo da je nivo kreditiranja značajno povezan sa pitanjem u kojoj mjeri klijenti pružaju transparentnost i profesionalnost koja je potrebna za realizaciju kreditiranja.

“U NLB banci spremni smo da pružimo potrebnu podršku klijentima da razvijemo i unaprijedimo taj odnos i na taj način vjerujem da to može dovesti do povećanja kreditne aktivnosti. NLB Banka, kao dio NLB Grupe, ima potrebnu likvidnost, sredstva i volju da to učini”, rekao je Leberle.

Bankar.me: Kako ste zadovoljni proteklom poslovnom godinom i sa kakvim rezultatima ulazite u 2017?

Leberle: Godina je protekla u duhu optimizacije i poboljšanja na koja smo se fokusirali kada je u pitanju vlastita organizacija. Svjesni činjenice da na tržištu vlada velika konkurencija, poduzeli smo te mjere kako bismo mogli ispuniti buduće zahtjeve i očekivanja naših klijenata. U 2017. godinu ulazimo sa pozitivnim rezultatom.

Bankar.me: Kako će se u narednoj godini kretati kamatne stope na kredite i koji će krediti biti najtraženiji?

Leberle: S aspekta klijenta, klijent može da bira između širokog spektra ponude velikog broja banaka koje pružaju bankarske usluge na tržištu Crne Gore. S aspekta banke, situacija je obrnuta. Veliki broj banaka se bori za relativno mali broj klijenata te su, stoga, primorane da pronađu odgovarajući ekonomski pristup u takvim tržišnim okolnostima. Da bi banke bile troškovno efikasnije i time mogle da nude atraktivnije cijene za klijente, neophodno je da ostvare dovoljno tržišno učešće. Ono što će, po mom mišljenju, u budućnosti praviti razliku, je sposobnost banaka da proizvode efikasnija i atraktivnija rješenja za klijente, i to ne samo za pojedinačne proizvode.

Bankar.me: Da li ima prostora za povećanje kamata na depozite?

Leberle: Crnogorsko finansijsko tržište trenutno je veoma likvidno. Imajući u vidu ovu situaciju, mislim da nije vjerovatno da će kamatne stope na depozite rasti. Međutim, naš tim već je razvio i nastavlja da razvija alternativne proizvode za naše klijente koji imaju atraktivnije kamatne stope. Svakako preporučujem svim klijentima da se posavjetuju sa našim stručnjacima u Banci.

Bankar.me: Kako ocjenjujete stanje u bankarskom sektoru i koji su to izazovi kojima bi se trebalo posvetiti naredne godine?

Leberle: Crnogorsko tržište je izuzetno zahtjevno i izazovno. Iako vidim pozitivna kretanja u raznim područjima, ostaje mnogo toga na čemu treba da se radi. Mi, kao NLB Banka, sebe vidimo kao dio te snage koja je potrebna za razvoj tržišta, jer smo posvećeni i Crnoj Gori i njenim ljudima. Već sam pomenuo optimizaciju, tako da vjerujem da sa rješavanjem problema treba početi unutar “vlastite kuće”. Projekat optimizacije smo već pokrenuli i očekujemo da će nam to pomoći da postanemo efikasniji i da brže donosimo odluke.

Bankar.me: Da li se teško izboriti za klijete s obzirom na broj banaka koje posluju u Crnoj Gori?

Leberle: Mi se ne žalimo na konkurenciju, jer vas konkurencija tjera da bude bolji. Konstantno smo posvećeni, a bićemo i ubuduće, ka kreiranju inovativnih i pametnih rješenja putem kojih ćemo ispuniti sjutrašnje želje i potrebe naših klijenata već danas.

Bankar.me: Kako ocjenjujete makroekonomsku situaciju u Crnoj Gori i kako će ona uticati na poslovanje banaka?

Leberle: Primjetna je određena stabilizacija makroekonomskih pokazatelja. Vjerujem da je ključno za ovu zemlju da privuče raznorazne dugoročne strane investicije u mnogim područjima. Mi, kao međunarodna banka, možemo sigurno pružiti podršku i dati svoj doprinos koristeći našu poslovnu mrežu i ekspertizu kako bi Crnu Goru učinili atraktivnijom za strane investitore, ali kako bi, takođe, uticali i na razvoj, općenito, finansijskog sektora u zemlji.

Bankar.me: Ocjena EK u izvještaju o napretku Crne Gore je da je kreditna aktivnost i dalje niska, a da je i dalje viskok nivo nenaplativih kredita. Ima li nagovještaja da će naredne godine biti povoljnijih kredita za privredu?

Leberle: Nivo kreditiranja značajno je povezan sa pitanjem u kojoj mjeri klijenti pružaju transparentnost i profesionalnost koja je potrebna za realizaciju kreditiranja. Mi smo, svakako, spremni da pružimo potrebnu podršku našim klijentima da razvijemo i unaprijedimo taj odnos i na taj način vjerujem da to može dovesti do povećanja kreditne aktivnosti. NLB Banka, kao dio NLB Grupe, ima potrebnu likvidnost, sredstva i volju da to učini. Treba imati u vidu činjenicu da smo mi evropska banka, te da naša Grupa posluje pod regulativom Evropske centralne banke, dok naša banka u Crnoj Gori posluje pod regulativom Centralne banke Crne Gore. Sve naše aktivnosti provodimo u potpunosti poštujući ove regulative.

Autor: Lana Strugar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *