Autoput i turistička sezona povećali deficit

Dodajte komentar

Najvažniji razlozi rasta uvoza i spoljnotrgovinskog deficita ove godine su izgradnjaautoputa i turistička sezona, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.U Privrednoj komori smatraju da je takvo stanje dugoročno neodrživo i da država treba da definiše jasnu strategiju rasta izvoza.

Povećani uvoz generisan je uvozom opreme i mašina za izgradnju auto-puta, a više turista značilo je povećanu konzumaciju i uvoz goriva, hrane i pića“, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Spoljnotrgovinska razmjena za 11 mjeseci je, prema Monstatu, iznosila 2,18 milijardi eura, što je 11,8 odsto više nego lani u istom periodu. Izvoz je bio vrijedan 293,7 miliona, što je povećanje od 6,9, a uvoz je porastao 12,6 odsto na 1,88 milijardi, pa je pokrivenost uvoza izvozom pala na 15,6 odsto. Predstavnici Ministarstva navode da država treba da se fokusira na jačanje proizvodnje hrane, pića i gaziranih sokova, te poljoprivrednog sektora, kako bi se smanjio uvoz. Naglasili su da će cijeniti svaku inicijativu udruženja privrednika sa ciljem zaštite tržišta od prekomjernog uvoza, u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije i CEFTA. Smatraju povećanje izvoza pozitivnim signalom, koji ukazuje na rast ekonomije.

“Kroz razvoj biznis zona i privlačenje investicija očekuje se dalje jačanje privrede, a time i porast izvoza”, poručeno je iz Ministarstva ekonomije.

U PKCG smatraju da je rast spoljnotrgovinskog deficita dugoročno neodrživ i da su negativni trendovi uočljivi i u sektorima u kojima imamo bogate prirodne resurse, značajne proizvodne kapacitete i tradiciju proizvodnje.

Potrebna je podrška potpunijem korišćenju resursa, osposobljavanju domaćih firmi za prilagođavanje kvaliteta menadžmenta i poslovanja visokim zahtjevima konkurentnosti na nacionalnom i internacionalnom tržištu“, kazali su iz PKCG i poručili da je neophodno da država definiše strategiju rasta izvoza i konkretnim mjerama podrži izvozno orjentisanu proizvodnju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *