Wall Street: Indeksi porasli, novi rekord Nasdaq-a

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima, pri čemu je Nasdaq indeks postigao novi rekord.

Dow Jones ojačao je 0,16 posto, na 19.945 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.268 bodova, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na rekordnih 5.487 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo ekonomskim pokazateljima.

Povjerenje potrošača u SAD-u dostiglo je u decembru najviše nivoe u više od 15 godina jer očekuju poboljšanje poslovnih uslova, dok su cijene kuća u septembru nastavile stabilno da rastu.

Tržište je već nedjeljama podržano optimizmom ulagača da će planovi novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju ulaganja u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast privrede.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica od 8. novembra, kada je Trump pobijedio na izborima, Dow Jones u plusu je oko 14, a S&P 500 indeks otprilike 11 posto u odnosu na početak godine.

Ulagači ulažu puno nade u novu vladu. A ekonomski su pokazatelji dobri – ne razlikuju se previše u odnosu na one prije šest mjeseci“, kaže Phil Blancato, direktor u kompaniji Ladenberg Thalmann Asset Management.

No, nakon božićnih, a uoči novogodišnjih praznika, obim trgovanja je mršav. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo samo oko 4,13 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obim iznosio 7,27 milijardi.

I na evropskim berzama cijene dionica juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 7.068 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 posto, na 11.472 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 4.848 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *