Pregled štampe za 28. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Radnici KAP-a ostali bez fonda

Vrhovni sud odbio je zahtjev Sindikata Kombinata aluminijuma za reviziju sudskog postupka kojim je pravosnažno odbijen zahtjev sadašnjih i bivših radnika da im se prizna potraživanje iz Stambenog fonda od 4.224.302 eura.

Milioni Džigiju ili državnoj kasi

Lutrija Crne Gore u naredna tri dana završava izvlačenje lutrijskih igara, ali i dalje nije jasno šta će se desiti sa višemilionskim iznosima nepodijeljenog novca u fondu za dobitke da li će ga prisvojiti Lutrija ili on postaje vlasništvo države.

O mjerama ni sat nijesu pričali

U Skupštini je juče završena rasprava o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu koji iznosi dvije milijarde eura i manji je oko 120 miliona eura od ovogodišnjeg prije rebalansa. Glasanje će biti u naredna dva dana.

Dnevne novine

MANS: Krah finansija počeo od Prve banke

Put ka krahu javnih finansija počeo je nizom neodgovornih Vladinih odluka koje je donosila isključivo u privatnom, a ne interesu građana, a sada ih ne pominje, već oštricu krize prebacuje na socijalno najugroženije kategorije stanovništva, ocijenili su u MANS-U.

Bez posla 49,030 ljudi

U Crnoj Gori je ove sedmice, prema podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), 49.030 nezaposlenih, što je 0,7 odsto više nego prethodne.

Dan

Vlast majkama i djeci uzima 16 miliona

Podršku Predlogu zakona o budžetu, sa propratnim zakonima, kojima se predviđaju smanjenja naknada za majke za 25 odsto, povećanje akciza za gorivo za devet centi po litru, te ukidanje dječjeg dodatka za djecu nezaposlenih roditelja, najavili su poslanici svih partija vladajuće koalicije.

Više se pojede nego izveze

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena od januara do novembra, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,179 miliona eura, što ukazuje na rast od 11,8 odsto u odnosu na isti period lani.
Uvoz robe je bio 6,4 puta veći od izvoza, a trgovinski deficit iznosio je 1,59 milijardi.

Pobjeda

Naknade majkama ne mogu biti veće

Ministar finansija Darko Radunović kazao je juče Pobjedi da ne vjeruje da će biti prostora za dodatnu korekciju predloženog smanjenja naknada majkama sa troje i više djece.

Ograničiti plate na 1.000 eura

Protest Radničke partije protiv najavljenih Vladinih mjera štednje održanje juče ispred državne Skupštine. Sa skupa, kojemje prisustvovalo oko 200 građana, poručeno je da se budžet ne može puniti zavlačenjem ruku u džep najugroženijih građana, dok je lider stranke Janko Vučinić istakao da bojkot parlamenta nije dovoljan, već da se mora izaći na ulicu.

Šišković i Boksiti prvorangirani

Prvorangirani ponuđač na tender za dodjelu koncesija za eksploataciju građevinskog kamena sa ležišta Visočica u Danilovgradu je tamošnje preduzeće ,,Šišković, a za eksploataciju bijelih boksita sa ležišta Poljane na Cetinju cetinjska kompanija ,,Boksiti.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *